Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trysil skal bli et demensvennlig samfunn

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 16.02.2017 15:15:00
Erik Sletten

Ordfører Erik Sletten har underskrevet samarbeidsavtalen om et mer demensvennlig samfunn.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

 

Vi skal jobbe for å bli et demensvennlig samfunn, slik at mennesker med demens møter forståelse, respekt og kan fungere i hverdagen.

​Rundt 150 personer i Trysil er rammet av demens. Forskning viser at stadig flere vil få demens i årene som kommer - det er stort behov for å skape et mer demensvennlig samfunn.

Samarbeidsavtalen er signert

Nå har ordfører Erik Sletten skrevet under en samarbeidsavtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen som forplikter Trysil kommune til å arbeide for å bli et demensvennlig samfunn.

Inkludert og involvert

Kommunen skal bidra til at mennesker med demens opplever å være inkludert og involvert i lokalmiljøet, og de skal ha mulighet til å delta i nødvendige hverdagsaktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport, delta i kulturaktiviteter og lignende.

Hvordan nå målet?

- Vi er godt i gang med å organisere en arbeidsgruppe som skal utarbeide lokale planer for tiltak. Vi ønsker at denne gruppa skal bestå av ansatte fra helse, en politiker, en representant fra næringslivet og pårørende. Disse skal kartlegge næringslivet og nøkkelorganisasjoner som er av betydning for hverdagslivet til personer med demens, sier demenssykepleier Vera K. Lumkjær Nordhagen.

Opplæring

Med utgangspunkt i lokale behov skal ansatte i butikker og i servicenæringen kurses. - Målet med kurset er at ansatte i ulike bedrifter i Trysil skal kunne gjenkjenne personer som har en kognitiv svikt og kunne møte dem på en måte som er inkluderende og ivaretakende. Det skal være trygt for personer med demens å være en del av samfunnet!, sier Nordhagen.

Kurs

Kursene starter opp når vi har grupper med 15-20 personer, eller når bedrifter melder om behov for kurs. Vi er fleksible når det gjelder ukedager og klokkeslett i stor grad. Kurset, som er laget av Nasjonalforeningen for folkehelsen, er et to-timers kurs.

Aktiviteter i dag

- I dag så har vi blant annet aktivitetsvennprosjektet som ruller og går, og vi ønsker oss flere aktivitetsvenner. Seniorkino er et tilbud som er tatt godt i mot, blant seniorene i Trysil - både de med og uten demens. Dette er en trivelig sosial møteplass, sier Vera.

Mer informasjon finner du til høyre. Her finner du også kontaktinformasjonen til vår demenssykepleier.

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 24.08.2017 10:41:34