Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kings Bay på seniorkinoen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 13.09.2019 07:56:24
Rollebilde fra filmen

​Kari Bremnes og André Sørum spiller hovedrollene i den norske thrilleren Kings Bay fra 2017.

På høstens andre seniorkino fredag 13. september kl. 11.30 i kulturhuset Hagelund viste vi Kings Bay.

​Filmen etterlater et inntrykk av å være en gjennomtenkt thriller basert på en historisk hendelse og en stadig aktuell tematikk. Derfor er Kings Bay verdt å se, mener Filmpolitiet i NRK.

Gruveulykke

I 1962 omkom 21 gruvearbeidere i Kings Bay-gruven på Svalbard. Hva som utløste eksplosjonen er til dags dato et mysterium. Regjeringen Gerhardsen måtte gå av, men visste de noe ingen har fortalt? Hva om det ikke var en ulykke?

Politiske krefter

En journalist i avisa Nordlys i Tromsø (Kari Bremnes) mottar en anonym pakke med gamle russiske lydbånd. De inneholder en advarsel om Kings Bay-ulykken, ett år før den inntraff. Hun og hennes kollega begynner å grave i saken. Jo nærmere de kommer sannheten om hva som egentlig hendte for 50 år siden, jo tydeligere blir det at sterke politiske krefter er i sving. Noen er villigere til å gå langt for å stoppe saken fra å bli publisert.

Fiksjon

- Politiske thrillere er ikke hverdagskost i norsk film. Derfor er regissør og manusforfatter Stig Svendsens Kings Bay et velkomment tilskudd. Den spinner en interessant historie som tar utgangspunkt i virkelige hendelser på Svalbard. Det handler om myndighetenes tåkelegging av kampen om råderett i nordområdene. Kings Bay er riktignok fiksjon, men det som fortelles virker heller ikke direkte usannsynlig, skriver Filmpolitiet.

Biteti

Som vanlig på seniorkinoen var det servering etterpå. Det hele koster bare 50 kroner (gratis for medlemmer i Trysil demensforening). Billettene selges i døra.

- På seniorkinoen er alle som har passert 60 og deres følge velkomne! hilser arrangørene; Trysil kommunes frivilligsentral og kinosjef, Trysil demensforening og frivillige.

Sist oppdatert: 16.09.2019 08:36:44