Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Herlig høsttur til Knettsetra

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 08.10.2018 15:59:18
Turgjengen

​Det var friskt vær, men høstturen til Knettsetra var flott lell, synes turgjengen fra dagsentrene på Østby og i Tørberget.

Foto: Marielle Heien, Trysil kommune

16 glade tryslinger takket ja da aktivitør Marielle Heien inviterte dagsentrene på Østby og i Tørberget på høsttur.​

​Idylliske Knettsetra i Trysilfjellet var målet for turen. Det var friskt i fjellet denne høstdagen, men inne var det både koselig og lunt.

Høstferie

Alene var de ikke, må du tro. For de tok turen i høstferien, og da krydde det av både syklister og andre turister i og rundt Knettsetra. Aktivitør Marielle Heien melder at både dagsenterfolket og de andre gjestene koste seg med god lunsj og trivelig samvær.

Knettsetra

Knettsetra ble ifølge hjemmesida deres bygd av Per Tollefsen på Sørby Oppigarn i 1790. Men det var seterdrift der også før den tid. Sørby Oppigarn var en av de eldste og største gardene i Trysil og hadde flere setrer, bl.a. Pigardssetra ved Mo like ved planteskolen. Jon T. Sørby (1895–1972) var den siste som setret på Knettsetra. Det gjorde han helt til 1971. I 1989-1990 restaurerte Trysilfjell Utmarkslag eiendommen etter avtale med dagens eier Jon Sørby.

Husene

I dag er det følgende hus på setra:

  • Seterstua (bygd ca. 1920) ble dobbelt så stor etter at seterstua fra Pigards (Mo) ble flyttet hit og bygd inntil den opprinnelige seterstua.
  • Gammelstua - størrøset (bygd 1760) er dagens Vaffelstua. (Størrøs er hus eller rom for ysting/koking).
  • Sanitærbygget er oppført av tømmer fra låven på Sørbyenget og Pigards.
  • Fjøset og sauefjøset (bygd 1900) er snudd 90 grader og kalles i dag Stallen.
  • Det som i dag er pumpehus og vedskåle var før vedskåle og stod midt på tunet mellom seterstua og fjøset (dette kan være ett av de eldste husene på setra).
  • Kjølebua like sør for setertunet er forfallen.
KnettsetraTre venter på serveringTurgjengen nyter god lunsj

 

Sist oppdatert: 08.10.2018 16:31:13