Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Spørsmål og svar om eiendomsskatt

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 18.03.2019 17:50:00
Kvinne ved pc

​Finner du ikke svar på spørsmålene du har om eiendomsskatt her, kan du sende dem til oss på e-post. Skal du klage, finner du klageskjema til høyre på denne siden.

Vi har laget et oppsett med spørsmål og svar om eiendomsskatt. Og vi har elektroniske klage- og søknadsskjemaer.​

​Alle eiendommer i Trysil ble taksert i fjor for første gang på mange år. Det innebærer at takstverdien har økt betraktelig for de fleste eiendommer. Merk at taksten for første gang omfatter verdien på både bygninger og tomt.

Store endringer

På den annen side har kommunestyret satt ned skattesatsen fra 7 til 1 promille og innført et bunnfradrag på 250 000 kroner for boliger og fritidseiendommer som ikke brukes i næringsvirksomhet. De store endringene gjør at mange sitter igjen med spørsmål når de har studert skatteseddelen.

- Vi har derfor laget ei "kokebok" med spørsmål og svar og håper den vil være til hjelp for mange, sier Finn A. Amundsen, konsulent på eiendomsskattekontoret. Du finner den til høyre.

Eksempel

Her får du et eksempel på hvordan skatten er regnet ut:

Du har en bolig på 100 kvadratmeter og et uthus på 13 kvadratmeter i Nybergsund. Boligen er bygd i 1998 og har normalt vedlikehold.

Kvadratmeterprisen på boliger er 18 000 kroner. Sonefaktoren i Nybergsund er 0,75. Indre faktor for boliger fra 1998 er 0,9.

Regnestykket for verdien på bolig og tomt blir da:

18 000 kr x 100 kvadratmeter = 1 800 000 kr - 25 % fordi den ligger i Nybergsund og - 10 prosent for byggeår = 1 800 000 kr x 65 % = 1 170 000 - bunnfradrag 250 000 kr = 920 000 kr x 1 promille = 920 kr i eiendomsskatt i 2019.

Bygninger under 15 kvadratmeter skal du ikke betale eiendomsskatt for.

Flere boliger

Dersom bygningen inneholder flere boenheter, for eksempel en hybel, som har egen inngang fra ute, eget kjøkken og bad og i sin helhet er på et areal som er godkjent etter plan- og bygningsloven, får du ett bunnfradrag for hver boenhet. Altså: Eier du en enebolig med en hybel som tilfredsstiller kravene, får du 500 000 kr i bunnfradrag.

- Og dersom det finnes flere boligbygg på eiendommen, for eksempel våningshus og kårbolig, vurderes standard og ytre faktor separat for hver bygning. På skatteseddelen framkommer standard og ytre faktor som snittberegning for boligbyggene, sier Finn.  

Lav verdi

Hvis du etter å ha plusset på og trukket fra alle faktorene som gjelder for din eiendom - se retningslinjene for taksering, sitter igjen med en faktor på 0,3 eller lavere, bør du vurdere å sende en klage og hevde at bygningen ikke har noen verdi. Sakkyndig nemnd vil så vurdere om så er tilfelle, sier Finn.

Klage

Skal du klage på eiendomsskatten (takst, areal eller annet), må du gjøre det skriftlig innen 15. april. Bruk helst det elektroniske skjemaet som du finner til høyre.

Fritak

Skal du søke om fritak, for eksempel fordi eiendommen er et rivingsobjekt eller har historisk verdi, bruker du skjemaet Søknad om fritak fra eiendomsskatt. Skal du søke av økonomiske årsaker, bruker du skjemaet Søknad om utsettelse/nedsettelse/ettergivelse av eiendomsskatt. Merk at det skal mye til å få eiendomsskatten ettergitt av økonomiske årsaker.

Spørsmål

Har du spørsmål du ikke finner svar på her, kan du ringe oss på tlf. 62 45 77 00 mandag-fredag kl. 9-15 eller sende en e-post til postmottak@trysil.kommune.no

 

Sist oppdatert: 18.03.2019 18:04:22