Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Nabovarsel - dette er reglene

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 18.06.2019 09:40:35
Bygg under oppføring

​Det er ikke alt man gjør på eiendommen sin som naboene skal varsles om, men mye. Reglene er godt forklart på Direktoratet for byggkvalitets hjemmeside.

​Har du fått nabovarsel og er usikker på hva du skal gjøre? Og når må du sende nabovarsel sjøl?

Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) har klare svar.

Fått nabovarsel?

Har du fått et nabovarsel, har noen planer om å bygge eller gjøre endringer i nærheten av eiendommen din, skriver DIBK. Et nabovarsel inneholder en beskrivelse av hva en nabo planlegger å bygge. I varselet får du en beskrivelse av byggeplanene og hvordan resultatet skal bli. Det skal være enkelt for deg å vurdere hvordan du blir berørt av byggeplanene.

Hva du må eller ikke må gjøre med et nabovarsel, skriver direktoratet om på hjemmesidene sine her.

Sende nabovarsel?

Det er ikke nødvendig å sende nabovarsel når arbeidet i liten grad berører interessene til naboer og gjenboere. Det er ikke krav om nabovarsel for innvendige fysiske arbeider. Du kan også slippe å nabovarsle hvis du skal bygge på en eiendom med stor avstand til naboene, eller du skal sette opp en mindre bygning som naboen ikke kan se fra sin eiendom. Kommunen kan overprøve denne vurderingen.

Mer om reglene og når du må sende nabovarsel, skriver direktoratet om på hjemmesidene sine her.

Ikke fått nabovarsel?

Naboen din kan sette opp en garasje på 50 kvadratmeter eller et tilbygg på 15 kvadratmeter, som for eksempel en bod til bolighuset, uten å søke kommunen eller si i fra til deg. Naboen må varsle deg hvis han setter opp en bygning beregnet på overnatting, som for eksempel et anneks eller en hytte. Det samme gjelder hvis naboen setter opp en bygning eller et tilbygg som inneholder kjøkken, stue, soverom eller våtrom. Har naboen satt i gang bygging av noe av dette, skal han også ha søkt kommunen om byggetillatelse.

Flere detaljer om hva som kan bygges uten nabovarsling, og hva du gjør hvis du skulle vært varslet, finner du på direktoratets hjemmesider her.

Sist oppdatert: 18.06.2019 10:42:41