Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Endringer i byggereglene fra nyttår

Tre snekkere bygger skjelett til lite hus

​Bildet er lånt fra byggteknikk-bab.wikispaces.com.

​Lokal godkjenning fins ikke lenger, og det er lettere å ta i bruk loft, bod og kjeller som oppholdsrom. Det er noen av endringene i byggereglene fra 1. januar 2016.

- ​Kommunen skal ikke lenger godkjenne foretak for ansvarsrett i byggesaker. I stedet skal vi registrere erklæringer om ansvarsrett som skal sendes oss før byggearbeidene starter. Det må også foretak med sentral godkjenning gjøre, sier fagansvarlig for byggesak i Trysil kommune, Rune Møller Poulsen.

Sentral godkjenning

Myndighetene har innført nye seriøsitetskrav i den sentrale godkjenningsordningenfor å styrke den som virkemiddel for å fremme kvalitet i byggverk. For eksempel kan ikke foretak som søker sentral godkjenning, ha forfalt eller ubetalt skatt, merverdiavgift, forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift

Nye energikrav

I nye bygg er det i henhold til nye energikrav forbud mot installasjon av varmeinstallasjon for fossil brensel. Kravet til energiforsyninger er enklere enn tidligere og åpner for økt mulighet til å bruke elektrisitet til oppvarming, heter det blant annet. I 2016 kan en velge om en vil bygge etter nye eller gamle regler.

Enklere

I boliger fra før 1. juli 2011 blir det enklere å ta i bruk bod, kjeller og loft som oppholdsrom så fremt de tilfredsstiller gitte tekniske krav.

Les mer om alle endringene på sidene til Direktoratet for byggkvalitet til høyre.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 01.08.2016 00:55:11