Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Vasker du klærne energieffektivt?

Gutt i badebukse med badehette, svømmebriller og håndkle over skuldrene står oppå en vaskemaskin og en tørketrommel

​Tenk miljø når du vasker klær.

 

 

​Energiråd Innlandet har noen tips på hvordan vi kan vaske klær enda mer energieffektivt.

​Her har du noen råd som kan hjelpe deg å bruke vaskemaskin din på en energieffektivt måte:

 • Kjør full vaskemaskin fremfor halvfull.
  Vaskemaskinen bruker samme mengde vann uansett hvor mye klær det er i maskinen. Derfor er det lurt å fylle den opp til maksimum kapasitet. Da sparer du både vann og energi.
 • Senk temperaturen.
  Du kan få det samme resultatet med moderne vaskemidler på et 40-graders program som på et 60-graders program. Det samme gjelder om du vasker klær som ikke er kjempeskitne på 30 grader istedenfor 40 grader. De blir like rene selv om du senker temperaturen med 10 grader i forhold til hva som er anbefalt.
 • Bare bruk tørketrommel til det som er nødvendig og tørk resten på stativ (gjerne ute, året rundt). Tørketrommelen skal ikke fylles helt full, så følg anvisningene til din tørketrommel. Husk å tømme lofilteret jevnlig for å oppnå full effektivitet.
 • Ikke vask ullklær så ofte.
  Det er ikke nødvendig å vaske ullklær hver gang man har brukt dem. De kan i stedet tørkes og luftes med mindre du er gjennomsvett. Vask ullklær etter tre-fire gangers bruk. Da holder ulla seg bedre.
 • Har du en gamle vaskemaskin?
  Da er det kanskje på tide å bytte den til en ny vaskemaskin med energimerke A+ eller A++. Sjekk hva som er energieffektivt og best for miljøet før du kjøper ny vaskemaskin.

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:11