Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Enova gir tilskudd til varmestyringssystem

Hånd setter termostat på 19 grader
​Visste du at ved å senke temperaturen en grad reduserer du oppvarmingskostnadene dine med seks prosent?

Energirådgiver Benoit Dugers i Energiråd Innlandet har mange gode tips om hvordan du enkelt kan styre temperaturen i forskjellige rom gjennom døgnet. Kanskje er et varmestyringssystem noe for deg? Merk at Enova gir inntil 4 000 kroner i tilskudd til slike system - se lenke til høyre.

Varmestyringssystem

Et varmestyringssystem fungerer som en sentral styreenhet for oppvarming og regulerer romtemperaturen i alle rom (minst tre). Det sikrer også et effektivt energiforbruk både når det er folk hjemme, og når huset står tomt. Det finnes enkle systemer som styrer kun ovner og mer avanserte som kan styre flere kilder. 

For flere energikilder

I tillegg kan de avanserte kobles på forskjellige typer energikilder: Elektrisk oppvarming som panelovner og varmekabel, pelletskaminer, gasspeiser og vannbårne systemer. Nye gulvvarmesystemer er også veldig bra i kombinasjon med et varmestyringssystem. De bruker som regel mindre energi til å varme huset opp enn andre oppvarmingsløsninger og gir veldig bra komfort. Spør en leverandør om anlegget ditt er nytt nok til å kobles på et varmestyringssystem. Leverandøren kan også gi pris for en løsning som passer ditt hus.

Lavere temperatur, god komfort

Du kan kontrollere temperaturen i hvert enkelt rom og senke den flere grader om natten og når du er borte. Det synes på  regninga for oppvarming uten at komforten blir dårligere. Dersom du reduserer varmen med bare én grad, reduseres oppvarmingskostnadene med hele seks prosent. Husk også at varmen kan skrus ned rundt to timer før du går til sengs. 

Fjernstyring

Moderne varmeovner har ofte automatisk termostat og tidsprogrammering som lar deg kontrollere og begrense energibruken til den perioden da varmen behøves. Et litt avansert varmesystem kan du fjernstyre via internett eller SMS slik at du kommer hjem til et varmt og komfortabelt hus, men sparer energi og penger mens du er borte. Du kan også styre lys, ventilasjon, alarmer, solavskjerming og flere andre elektriske komponenter. 

Tidsbrytere

En billig måte å spare energi med panelovner er å kople vanlige tidsbrytere i stikkontakten. De koster en hundrelapp eller to. Slik kan du bestemme faste tidspunkter for når en elektrisk ovn skal slå seg av og på.
Eksempler på optimale romtemperaturer i huset:
  • I soverommet trenger man ikke mye varme. Man sover godt med 16 °C. 
  • I andre rom som barnerommet, stue og spisestue er 20 °C god komforttemperatur.
  • Badet er vanligvis husets varmeste rom, og 22 °C er vanlig.  
Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:12