Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Varmepumpe som aircondition?

Tegning av en varm jordklode med ansikt, armer og bein

​Fristende å bruke varmepumpa til luftavkjøling?

 

 

​Slå av varmepumpen om sommeren, hvis du ikke har behov for varme eller avkjøling.

​Moderne luft-luft varmepumper kan også brukes til luftavkjøling (airconditioning). Hvor mye energi som går med til dette, varierer med temperaturen og hvilken pumpe du har. Som en tommelfingerregel kan man si at strømforbruket ved bruk av aircondition er halvparten av strømforbruket ved oppvarming. 

Slå helst av

Det beste sparetipset er å slå varmepumpen av om sommeren. De fleste forhandlere anbefaler imidlertid å la pumpen stå på hele året, også om sommeren og når du er bortreist. I såfall er det viktig å stille ned temperaturen, slik at den ikke bruker unødvendig mye energi på holde jevn temperatur i boligen din. Et annet alternativ er å stille fjernkontrollen i såkalt innedelmodus. Det vil si at det er kun innedelens vifte som går og utedelen forblir i ro. Hensikten blir da å sørge for sirkulasjon av inneluften samtidig som luften filtreres. Strømforbruket i denne funksjonen er normalt mellom 30-40 Watt.

Auto anbefales ikke

Det viktigste er å sørge for at pumpen ikke er innstilt på auto. Hvis den står innstilt på auto vil pumpen bruke energi på å kjøle ned boligen din når den registrerer at det blir varmere enn den innstilte temperaturen, for eksempel når solen varmer opp boligen din. Ta kontakt med din leverandør dersom du er i tvil om pumpens innstillingsmuligheter.

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:04