Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Varmepumpe et godt alternativ til oljefyr

Rød katt som ligger oppå en radiator

​Har du oljefyr? Sjekk om det lønner seg å skifte til varmepumpe.

Benoit Dugers i Energiråd Innlandet skriver:

Har du oljefyr og lurer på hva du skal gjøre ved det fremtidige forbudet mot fossile fyringsoljer? Det kan være lurt å begynne prosessen allerede nå med å søke etter gode alternativer.

To typer varmepumper

Varmepumpe kan være en relevant erstatning for en gammel oljefyr – for eksempel pumper av typen:

  • luft til vann
  • væske til vann (vanligvis bergvarme)

Disse varmepumpene har en levetid på omkring 15 til 20 år avhengig av modellen.

Luft til vann

En luft til vann-varmepumpe henter energi fra uteluften. En ferdig installert luft til vann-varmepumpe koster mellom 100 000 og 170 000 kroner inkludert montering.

Væske til vann

Væske til vann-varmepumpe kan hente energi fra berg (150-200 meter ned), sjø eller jord. En vann-varmepumpe kan koste fra 200 000 til 250 000 kroner.

Fornybar energi

Varmepumper kan være et godt alternativ som en fornybar og effektiv erstatning for fyring med fossil olje. I tillegg bidrar ofte varmepumper med vannbårent system til bedre komfort, og har lave drifts- og vedlikeholdskostnader.

Hva du må tenke på

Før du velger hva du skal gjøre er det viktig å sørge for at det gamle varmesystemet i boligen tilfredsstiller kravene til varmepumpen. Et oljefyrt system er basert på høy temperatur, mens en væske til vann- eller luft til vann-varmepumpe er beregnet for lavere temperaturer. Det er derfor ikke sikkert at det eksisterende opplegget kan levere tilstrekkelig med varme. Dette bør vurderes av en profesjonell rørlegger. 

Fyringskalkulator

Som nevnt er investeringene ved slike løsninger vanligvis relativt høye, men det kan likevel ofte lønne seg hvis man tenker langsiktig. Sjekk Enova sin fyringskalkulator for å få vite hvor mye du kan spare ved å investere i et slik anlegg, og hva inntjeningstidsperioden blir. Enovas tilskudd til varmepumper er inkludert i disse lønnsomhetsberegningene.

Sist oppdatert: 16.06.2015 10:45:09