Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Varevinduer - et alternativ for deg?

Varevindu med frostrim

​Varevindu.

​Har du dårlig isolerte vinduer som er trekker når det er kaldt, men ser det som uoverkommelig å investere i nye?

​Her er et nytt energisparetips fra Energiråd Innlandet:

Skifting av vinduer er en omfattende og kostbar affære. Ofte er det fornuftig å gjøre dette i samsvar med andre større ombygginger/rehabiliteringer av boligen. Men det finnes løsninger for å forbedre situasjonen, som ikke koster skjorta!

Reduksjon av varmetap

Varevinduer er ikke vanlig lenger, mem mange husker dem fra egen barndom eller besøk i eldre hus. Dette er løse vindusrammer som kan sette på fra innsiden om vinteren. Ved hjelp av tetningslister kan varevinduer bidra til en vesentlig reduksjon av varmetapet i den kalde årstiden.  Og det fine er at de kan tas bort når sola igjen begynner å varme i vinduskarmen.

Folie

Varevindu kan leveres på mål av enkelte vindusleverandører, men du kan også selv lage enkle varianter med gjennomsiktig folie kjøpt på for eksempel Claes Olsson. Kanskje ikke en «design-perle», men kan gjøre nytten på det kaldest.

Tett overgangen

Vurderer du slike løsninger, anbefaler vi også å ta av listene rundt vinduet og tette overgangen samtidig. Treverk trekker seg sammen med alderen, og det blir ofte glipper i overgangene. Noe av den kalde trekken du føler fra vinduet kan komme fra overgangen og ikke fra selve vinduet. Dytt etter med isolasjonsmateriale eller sprøyt inn akrylmasse, før du setter listene på igjen. Et billig og godt tiltak!

Skrevet av Tomas Jevne, Energiråd Innlandet

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:28:53