Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Vannbåren varme gir god komfort

Rød matte med rør på - grunnlaget til vannbåren gulvvarme
​Energiråd Innlandet anbefaler vannbåren varme, og Enova gir tilskudd til de som ikke har tatt i bruk den energikilden ennå.

​Tradisjonelt tenker man på radiatorer når det er snakk om vannbåren varme. Nå til dags er derimot gulvvarme den vanligste løsningen, skriver energirådgiver Benoit Dugers i Energiråd Innlandet i ukas energisparetips.

Gode grunner til vannbåren varme

Her er noen eksempler hvorfor det kan være lurt og nyttig å investere i vannbåren varme:

  • Plass og estetisk synspunkt: Gulvvarme er som navnet sier, i gulvet. Det tar ingen plass i huset, så du kan møblere som du vil. Siden du ikke ser varmeoppleget, er det heller ikke noe estetisk problem.
  • Gulvvarme gir veldig bra komfort i hele huset. Med gulvvarme kan du senke innetemperaturen uten at det går utover komforten. Det gir reduserte fyringskostnader.
  • Rask og enkel regulering.
  • Gulvvarme reduserer transport av støv og sikrer et godt inneklima.
  • Gulvvarme er driftssikkert og krever minimalt med vedlikehold.
  • Gulvarme er en veldig fleksibel oppvarmingsløsning fordi man kan velge mellom flere energikilder.

Energikilder

Det siste punktet er veldig interessant. Med en stor akkumulator kan du koble til flere energikilder samtidig, for eksempel, solfangeranlegg, ved-/pelletsanlegg eller varmepumper (vann/vann eller luft/vann). Du kan samtidig bruke systemet til å produsere tappevann.

Velg selv

Du kan selv velge den løsningen som passer best for deg, enten én energikilde eller en kombinasjon av flere, noe som ofte er en god løsning. Et eksempel på kombinasjonsløsninger er f.eks. bruk av vedovn med vannkappe og solfangere.

Inntil 20 000 kroner

Sist, men ikke minst: Hvis du ikke har vannbåren varme i boligen fra før, kan du få inntil 20 000 kroner i støtte fra Enova til å installere et slikt anlegg. Dersom du har vannbåren varme med helelektrisk løsning, kan du også få noe støtte hvis du skifter til en annen fornybar energikilde.

 
Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:10