Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trekkfullt hus? Vurder termografering

Termografert vegg og tak på et oransje, blått og grønt bilde

​Termografering bør gjøres når det er kaldt ute slik at temperaturforskjellen
på inneluft og uteluft er stor.

Foto: Elsikkerhet Norge

 

​Hvis du har planer om å utbedre boligen din og er usikker på hvor godt isolert den er, kan termografering være verdt pengene, ifølge Energiråd Innlandet.

​Energirådgiver Benoit Dugers i Energiråd Innlandet skriver:

Er du i tvil om hvor tett og godt isolert boligen din er? Kanskje boligen din føles trekkfull og har store oppvarmingsutgifter? Tetthetskontroll (lekkasjetest eller «blower door»-test) kombinert med termografering gir et grundig og illustrativt svar. "Blower door"-systemet beregner luftlekkasjen i bygningen gjennom å måle trykkforskjellen mellom ute og inne samtidig med at luft suges ut av bygget.

Isolasjon og fukt

Det koster litt, men kan være verdt pengene hvis du planlegger å gjøre en innsats for å utbedre boligen.
Termografering av boligen før og under tetthetskontroll, viser også boligens tilstand med hensyn til isolasjon i vegger, tak og vinduer.  Den avslører skjulte problemer som fukt bak vegger/tak og overoppheting av elektriske anlegg.

Kuldegrader

Termografer boligen din mens det er kaldt ute, slik at temperaturforskjellen mellom inne- og uteluft er stor. Du kan da sammenligne resultatene fra huset ditt med standardene for nye typer hus (passiv og lav-energi). På denne måten vil du få nyttig informasjon om for eksempel de største varmelekkasjene fra boligen, slik at du vet hva du bør gjøre av rehabiliteringstiltak for å få mest igjen for pengene.

Lavenergiboliger

For lavenergiboliger må summen av luftlekkasjer være mindre enn størrelsen av et kredittkort. Lavenergiboliger har mange positive effekter som sikkerhet mot fuktskader, mindre forurensning av inneluft, bedre varmekomfort og redusert oppvarmingsbehov.

Termografering

Enova har laget et info-skriv om termografering. Denne og generell info om tetthetskontroll og termografering finner du på hjemmesida deres.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:08