Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Tenk energismart med kombivarme

Hustak med solfangerplater

Tenker du på tenkt å anskaffe et nytt vannbårent oppvarmingssystem til huset? ​

​Energirådgiver Benoit Dugers i Energiråd Innlandet skriver:
Hvis du tenker helhetlig kan et vannbårent system med bruk av solfanger og vedovn med vannkappe være en smart løsning.

Sol og ved

Vedovnen skal dekke behovet for oppvarming og tappevann om vinteren, og solfangere skal dekke oppvarming av tappevann i sommermånedene, eller så lenge sola skinner. Både sola og veden gir varme til en god isolert akkumulatortank som leverer varmtvann i hele huset gjennom det vannbårne systemet.

Nesten gratis

Du får en løsning som bruker nesten bare fornybar energi, og som benytter gratis varme om sommeren (kanskje har du også gratis ved?). Nesten fordi el-kolben i akkumulatortanken kan benyttes til oppvarming av vannet mellom sesongene, når det ikke er nok sol og du synes det er for varmt med vedfyring. Dersom du bruker vedkjele, som for eksempel er plassert i kjelleren, kan du selvfølgelig også fyre med ved når det er varmt ute.

Isoler rør

I tillegg er det lurt å passe på å isolere rørene godt fra de ulike komponentene til akkumulatortanken og det vannbårne systemet. Det reduserer varmetapet fra varmtvannet. En akkumulatortank som er bra isolert, kan også redusere energibehovet.

Varmegjenvinnertank

Du kan dessuten ha nytte av en liten varmegjenvinnertank. Den gjenbruker varmtvann fra dusj, oppvaskmaskin og vaskemaskin til å varme opp vann i akkumulatortanken. Det fins også oppvaskmaskiner som kan kobles direkte til akkumulatortanken.

Lite kjent

Denne kombiløsningen med sol og ved kan derfor være et smart valg. Det er viktig å være klar over at dette er en lite kjent løsning hos mange leverandører, og at det derfor er en fordel å ha en del kunnskap selv. Løsningen kan også kreve litt oppfølging av ulike leverandører i installasjonsfasen.

Gode råd

Noen organisasjoner som kan bidra til å gi gode råd og anbefalinger om en slik løsning er Norsk solenergiforening og Norsk varmeteknisk forening. Ta kontakt med dem om du er i tvil.

Sist oppdatert: 03.05.2015 19:43:53