Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Stor lyngbrann i Eltdalen

Mannskaper som voktet branntomta

​Mannskaper voktet over skogbrannområdet hele fredag.
Foto: Ole Martin Norderhaug, Trysil kommune

 

Ordfører Ole Martin Norderhaug besøkte fredag brannmannskapene som voktet brannområdet i Lågfjellet i Eltdalen etter skogbrannen 12. september 2013.

​- For meg som ordfører var det viktig å reise ut og snakke med de berørte og høre hvordan det går med dem - både hytteeiere, mannskaper, frivillige og grunneiere, sier Norderhaug. 

Evakuering

Brannen var på det nærmeste et par hundre meter fra et hyttefelt. Det ble evakuert og noen tok imot kommunens kriseledelses tilbud om å ta inn på Radisson Blu Resort Trysil.
- Jeg snakket med en av dem, og han var meget fornøyd med kommunens håndtering av brannen, sier ordføreren. 

Dramatisk

For brannmannskapene var ikke slokkinga uten dramatikk. 
- De drev på hele natta, og opplevde å måtte kaste handløst da flammene ble for kraftige og nærgående. Jeg må gi både brannvesen og sivilforsvaret ros for innsatsen. De viste at vi klarer å håndtere kriser selv så langt til fjells og med lite vann tilgjengelig. Heldigvis kom det helikopter fra Værnes. Det fylte vann fra Fiskbekktjern og fløy 18 turer med tre kubikkmeter vann på hver tur. I tillegg kom frivillige med vanntanker på traktorer, sier ordføreren.
Helikopteret ble i Eltdalen til utpå fredagen da det tok en siste rekognoseringstur for å sjekke at det ikke ulmet noe sted lenger. 

Fire kilometer langt 

Å se resultatet av lyngbrannen gjorde inntrykk på ordføreren.
- Det ligger igjen et svart belte oppunder Lågfjellet. Det er fire kilometer langt og 1,5 kilometer på det bredeste. Det er knusktørt i skogen og veldig stor skogbrannfare. Det må folk ta hensyn til, sier han. 

Brannårsak

Ifølge Østlendingen skal brannårsaken være et kaffebål som kom ut av kontroll. Les avisas dekning av lyngbrannen på lenken til høyre.

 Ordførerens bilder fra skogbrannområdet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 20.03.2015 09:00:17