Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Stand by-knappene koster 500 kroner i året

Finger trykker på av/på-knapp med grønt lys

​Trekk ut kontakten når elektriske apparater ikke er i bruk, råder Energiråd
Innlandet. Stand by-funksjonen på norske apparater bruker strøm tilsvarende
nesten to Alta-kraftverk i året.

 

Trekk ut kontakten på elektriske apparater når de ikke er i bruk. Hvis du lar dem stå i stand by, koster det deg kanskje så mye som 500 kroner i året.

​Her er en nytt energisparetips fra Energiråd Innlandet:

Energityver

TV (kanskje i flertall?), router, ADSL-modem, kaffetrakter/kaffemaskin, PC med skjerm, printer, DVD-spiller, spillkonsoll, elektriske tannbørster, pc-høyttalere, ladere for mobiltelefoner og bærbare datamaskiner, strømomformere til hallogenlys, elektrisk klokkeradio og så videre. Eier du en eller flere av disse, har du kanskje flere energityver i huset enn du er klar over.

Bruker strøm

De fleste av disse apparatene har stand-by-funksjon, det vil si at de bruker strøm selv om de er avslått. Mengden strøm de bruker varierer mye, men en bærbar CD-spiller kan bruke hele 20-30 Watt selv om den er slått av, en TV-dekoder opptil 20 Watt og videospilleren 15 Watt. Det er ikke gjort målinger som faktisk viser hvor mye strøm en gjennomsnittshusholdning bruker på «stand-by».

To Alta-kraftverk

Det Internasjonale Energibyrået (IEA) opererer i sine beregninger med 1 000 kWh per år per husholdning. Erfaringer fra Norge viser at forbruket i praksis kanskje er halvparten av dette, noe som tilsvarer 400-500 kr i året i strøm. Om du synes dette er lite og overkommelig, er det et tankekors at totalt for landet utgjør dette et strømforbruk som tilsvarer nesten to Alta-kraftverk!

Det er ikke alltid lett å vite om apparatene står på stand-by eller er avslått. Det sikreste er å trekke ut stikkontakten når apparatet ikke er i bruk!

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:03