Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Solskjerming i sommervarmen

Soverom i lyse farger med dobbeltseng, stort maleri og store vinduer

​Store vinduer slipper inn mye varme. Det fins mange forskjellige
solavskjermingsprodukter på markedet.

 

Blir det for hett i huset i sommervarmen? Her er gode råd om solavskjerming fra Energiråd Innlandet.

​Gaute Gangås i Energiråd Innlandet skriver:

Alle er glade i store vindusflater – det skaper en lys og trivelig bolig. Nye vinduer begynner å bli så energieffektive at det er mulig å ha store vindusflater uten at det går særlig ut over varmetapet. Men hva om sommeren, når sola steiker?  Konsekvensen kan bli overopphetede rom, med behov for energikrevende vifter og air-condition.

Solavskjerming

Det finnes mange tradisjonelle solavskjermingsprodukter som persienner, markiser, rullgardiner og så videre. Innvendige gardiner hjelper erfaringsvis lite, mens utvendige persienner, markiser eller rullegardiner (screens) hjelper godt. Mørkt stoff absorberer mer energi enn lyst. En kombinasjon av relativt mørke utvendige persienner eller markiser og lette, lyse gardiner inne kan være en særlig god løsning.

Nyheter

Men det dukker stadig opp nye løsninger også på dette feltet:
Hvis du skal installere nye vinduer, kan du vurdere vinduer med solavskjermende glass. Et alternativ for eksisterende vinder kan være å legge på en solavskjermende film på vinduet. Dette er en film som klistres rett på vinduet, enten innvendig eller utvendig. Solfilmen har UV-filter som beskytter møbler og inventar mot falming og fås i ulike farger og valører. En god solfilm beskytter også mot solvarmen: Avhengig av type, kan den blokkere rundt 80 prosent av solens strålingsvarme.


Det finnes en egen fagorganisasjon for solskjerming - Solskjermingsforbundet - som har mye info på hjemmesida si.

Sist oppdatert: 01.08.2014 12:47:24