Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Solceller - noe for deg?

Solceller på et tak

Solceller kan bidra til å produsere mer energi enn man bruker. Dette kalles «plussenergibygg» eller «plusshus».

​Solenergi er et bærekraftig og billig alternativ til fossile energikilder, og er tilgjengelig overalt.

Benoit Dugers i Energiråd Innlandet skriver:

Mange nordmenn synes at vi ikke har mye sol i Norge, men Innlandet har faktisk ikke så mye lavere solinnstråling enn Tyskland. Der utgjorde solkraft nesten 7 % av strømproduksjonen i 2014.

I Norge bruker vi solenergi til strøm og til oppvarming (solfangeranlegg).

To typer solceller

Når det gjelder solceller, konverteres energien fra solinnstrålingen direkte til elektrisitet. Det eksisterer to typer solceller på markedet:

  • Krystallinsk silisium
  • Tynnfilm

Førstnevnte er mest brukt på grunn av høyere effektivitet. Man må vurdere faktorer som anleggets størrelse, vinkel på taket og kvalitetssikring for å få et optimalt anlegg. Det er også viktig å ta med i regnestykket at solcelleanlegg gir veldig lave driftskostnader og krever lite vedlikehold.

Plussenergibygg

Med dagens nye, energieffektive boliger (passivhus, lavenergiboliger), kan solceller bidra til å produsere mer energi enn man bruker. Dette kalles «plussenergibygg» eller «plusshus».

Solceller kan være et interessant alternativ for boligeiere og borettslag som ønsker egenprodusert og miljøvennlig strøm. Hvis vi ser på hele levetiden til et solcellepanel kan prisen på strøm fra solceller konkurrere med å kjøpe strøm fra nettet.

Elbilmarkedet

Med tanke på den store utviklingen innen elbilmarkedet de siste årene, kan et solcelleanlegg i kombinasjon med effektive batteripakker være en smart løsning for å benytte seg av «gratis» drivstoff til bilen hjemme.

Solcelleanlegg i Hedmark

Det finnes noen eksempler på solcelleanlegg i vår region, som «Låven» ved Høgskolen i Hedmark på Evenstad. Dette er Norges nesten største solcelleanlegg.

Støtteordninger

Når det gjelder støtteordninger til solcelleanlegg, gir Enova inntil 10 000 kroner pluss 1 250 kroner per kW installert effekt opp til 15 kW.

Oslo kommune gir per nå tilskudd opp til 40 % av kostnaden til solcelleanlegg med sin støtteprogram «Oslosola». Et eksempel til etterfølgelse for å skape et bærekraftig og klimavennlig samfunn!
 

Sist oppdatert: 11.06.2015 13:32:07