Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

På tide å måke taket

To tak med mye snø på to gråmalte bygninger

​Det kan være lurt å måke taket når snødybden når halvmeteren, lyder rådet fra Sintef.

Foto: Grete Myrvold Rydje

 

Når det ligger en halvmeter snø på taket, er det på tide å måke. Det er i alle fall tommelfingerregelen fra Direktoratet for byggkvalitet.

​Direktoratet skriver på sine sider:

Dersom man ikke har annen informasjon, kan man anslå hvor mye snø taket tåler og når man bør måke taket:  

  • Bygninger oppført 1950-1979: Vil vanligvis tåle inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket.
  • Bygninger oppført etter 1980: Kan tåle vesentlig mer snø enn eldre bygninger. Det kan du se i beregningsgrunnlaget fra da huset ble oppført. Sjekk eventuelt med kommunen din. Dersom taket skal tåle 250 kilo på kvadratmeteren, tilsvarer det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø. En vekt på 350 kilo på kvadratmeteren tilsvarer 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

Måk i tide

Det er lurt å måke taket i god tid før tålegrensen er nådd, og det er lurt å måke før snøen er blitt tung og våt. Bygninger der mange mennesker kan oppholde seg, og som har lette tak med store spennvidder, bør få størst oppmerksomhet ved store snømengder.

Varsler 

Vær spesielt oppmerksom på synlige nedbøyninger eller andre endringer i bygningen som er et varsel om stor belastning av snø på taket, for eksempel at dører og vinduer begynner å gå tregt. I noen situasjoner kan man også høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, og større bygninger må eventuelt evakueres.  

Tenk sikkerhet

Dette bør du tenke på når taket skal måkes:

  • Sørg for å ivareta din egen sikkerhet under måkingen.  
  • Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.
  • Ikke fjern all snøen. Det er lett å skade papp-, plate- og taksteinstekninger. La det være igjen 10-20 cm snø på taket.
  • Vurder hvor snøen havner. Det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
  • Dersom snøen langs husveggene har fonnet seg helt opp til taket, må en være forsiktig med å bruke maskiner til å fjerne snøen, fordi snøen på taket kan bli ustabil og settes i bevegelse.
  • Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette huskonstruksjonen i svingninger som den ikke tåler.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 30.04.2015 00:52:25