Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Naturlig nedkjøling av boliger del 2

Reisverk i hus

​Foto: Mark Evans

​Arkitektoniske løsninger, byggeteknikker og ventilasjonssystemer kan bidra til kjølig av boliger om sommeren.

Ukas energisparetips har energirådgiver Benoit Dugers i Energiråd Innlandet kalt Naturlig kjøling av boliger. Del II: Nybygg og rehabilitering.

Løsninger

Hvordan forene kjøling i boliger om sommeren med respekt for miljø og energieffektivisering, uten bruk av air condition? Arkitektoniske løsninger, riktig valg av byggeteknikker samt gode ventilasjonssystemer kan bidra til dette. 

Planlegging

Under planlegging av boligen bør du tenke på:

  • Geografisk plassering: Klimaet i regionen og på tomta der boligens plasseres påvirker ventilasjonsbehovet (våt dalbunn, vindplatå, beskyttet og solrik skråning osv).
  • Boligens beliggenhet i terrenget: F.eks. plasseringen i en skråning, der luften sirkulerer naturlig, er mer gunstig enn i en dalbunn. Boliger som delvis bygges inn i skråninger, drar nytte av den stabile temperaturen i bakken, som bidrar til kjølingen inne om sommeren.
  • Riktig materialvalg: En god kombinasjonen av tunge og lette materialer kan bidra til god komfort både sommer og vinter. Tunge materialer som betong og massivtre utsetter varmeovergangen mellom ute og inne om sommeren, men det kan gi økt oppvarmingstid om vinteren. 
  • Isolasjon: Isolasjon er viktig for å redusere varmetap om vinteren, men det er også nødvendig for å holde huset kjølig om sommeren. Ikke minst er isolasjon av taket viktig. Trefiberisolasjon kan bidra til at varmeovergang mellom ute og inne går sakte, sammenlignet med «lettere» isolasjonsmaterialer som glassull eller steinull. 
  • Vinduer – verken for mye eller for lite: To tredeler av oppvarming i boliger om sommeren kommer gjennom vinduer. Derfor må man finne et godt kompromiss mellom størrelse, plassering og solskjerming. Større vinduer prioriteres mot syd og mindre store vinduer mot øst. Små vinduer mot vest og så lite som mulig mot nord. Når det gjelder takvinduer, er det anbefalt at de ligger nord- eller østvendt og man må sørge for et effektiv solskjerming. 
  • Solskjerming: Ved riktig bruk bidrar solskjerming til god innekomfort om sommeren. Solskjerming plassert utenpå huset er mest effektivt, som persienner eller vindusskodder. Bruk lyse farger på solskjerming for å reflektere lys og solvarme.
  • Bruk av vegetasjon: Enten du bor i byen eller på landsbygda kan trær, små planter eller ulike typer vegetasjon rundt huset bidra til naturlig kjøling ved fordampingsprosessen etter vanning og regn.
Sist oppdatert: 04.01.2016 08:37:41