Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

La lyset styre seg selv

Hånd som putter penger på hvit sparegris ved siden av sparepære mot knallgrønn bakgrunn

​Lyspærer med lys- eller bevegelsessensorer sparer strøm uten at du må huske å
slå av lyset.

 

 

Bytter du til lyspærer med lys- eller bevegelsessensor, er det penger å spare på strømregninga.

I serien med energisparetips skriver Energiråd Innlandets informasjonsrådgiver Inger Lise Willerud:

- Vi er midt inne i årstiden da dagslengden øker mest! Det blir merkbart lysere om morgenen og kvelden – et sikrere vårtegn finnes ikke. Men hvordan kan du sikre deg mot at lyspærer rundt omkring ikke står og lyser unødvendig i dagslys – uten å løpe rundt og slå av brytere? Det finnes mange finurlige løsninger på markedet, så ved å starte en systematisk utskifting og oppgradering av lyssystemet i boligen din, kan du automatisere mye uten at det koster all verden.

Lyssensor 

Det enkleste er lyspærer med lyssensor. De slår seg av og på etter hvor lyst det er rundt dem. De er kjekke å bruke på utelys som du ønsker å ha påslått når det er mørkt. 

Bevegelsessensor

Lyspærer med bevegelsessensor finnes også. De slår seg på når noen beveger seg i rommet, og slår seg av etter en viss tid. De er glimrende i uteboder, kjellerrom og så videre, og kan også brukes på gårdsplassen.

Styring av kurser

De litt mer elektrikerkyndige kan montere lys- eller bevegelsessensorer som styrer hele eller deler av kurser. Disse kan monteres slik at for eksempel all utebelysning styres av én lyssensor, belysning i garasjen slår seg på ved hjelp av bevegelsessensor og så videre.  

Pc og smarttelefon

Det finnes også styringssystemer som er mer avanserte, og som gjør at du kan skru lyset av og på via pc eller smarttelefon. Det krever litt mer planlegging, installering og interesse, men er et godt alternativ å vurdere dersom du er i ferd med å planlegge nytt el-anlegg eller bygger nytt hus. 

Rimeligst

Så mulighetene finnes – men det rimeligste alternativet er tross alt (som alltid): Vær bevisst, og ta deg tid til å gå og slå av unødvendig belysning med lysbryteren!
 
Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:00