Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

LED-pærer anbefales

To typer LED-pærer

​Utvalget av LED-pærer begynner å bli stort og dekker de fleste behov, mener
Energiråd Innlandet. Her er to eksempler.

 

 

​​Utfasingen av glødepæren har skapt lett forvirring og frustrasjon blant en del. Hva skal man velge nå? Heller LED enn halogen, mener Energiråd Innlandet.

Her er et nytt energisparetips fra Energiråd Innlandet:

LED-pærer har for alvor begynt å gjøre sitt inntog i butikkene. Utvalget og kvaliteten på LED-pærene blir stadig bedre, men det er nok fortsatt store variasjoner på kvaliteten.

Levetid

En av LED-pærenes store fortrinn -  i tillegg til energiforbruket - er levetiden. LED-pærer anslås å ha en levetid på 25 000-45 000 timer. Til sammenlikning har en 230 V halogenpære en levetid på 1 500-3 000 timer og er blant de som kommer dårligst ut. 

Fra halogen til LED

Hvis du har mange spotter med halogenpærer i huset ditt, bør du absolutt begynne å vurdere LED-pærer. Halogenpærer er ikke spesielt energieffektive, og avgir dessuten veldig mye varme. Det er svært viktig å overholde minsteavstanden til brennbart materiale. Det er derfor mange gode argumenter for å vurdere overgang til LED.

Besparelse

Her er et konkret eksempel:
Har du 20 spotter i  huset som står på i snitt 8 timer hver dag, får du følgende regnestykke for energikostnader:
LED 7 W: 400 kroner per årr
Halogen 50 W: 2 900 kroner per år

Innkjøpspriser

Teoretisk levetid for LED-pærer er 10 år og for halogenpærer 1 år. I snitt kan man gå ut fra at LED er 4 ganger dyrere enn halogen i innkjøpspris. Men på grunn av varigheten vil allikevel kostnadene for innkjøp av halogen bli 2,5 ganger høyere enn LED.

Større utvalg

Markedet for LED er i ferd med å bli ganske stort, og LED-lysene kommer inn i mange rom. Produktutvalget er større, og kvaliteten stadig bedre. Hva med å tenke LED hvis du vurdere ny julebelysning i år?
 
Skrevet av Tomas Jevne, informasjonsmedarbeider i Energiråd Innlandet

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:28:55