Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Hvor energieffektive vinduer har du?

Hvitt stearinlys med flamme foran et mørkt vindu som reflekterer 3 flammer

​Med et stearinlys kan du enkelt sjekke hvor stort varmetapet til dine vinduer er.

Foto: Enova

 

​Vinduene i en vanlig bolig utgjør bare 5 til 10 % av boligens overflate, men kan stå for hele 40 % av varmetapet i boligen. Med en lighter- eller stearinlystest kan du selv sjekke hvor stort varmetapet er.

​Vinduer som er over 20 år gamle slipper ut cirka 2,5 ganger mer varme enn nye vinduer. Du kan enkelt selv gjøre en test og få en indikasjon på hvor stort varmetapet er.

U-verdier

Vinduers varmeisolasjon måles i U-verdier, der laveste tall er best. Eldre vinduer med enkelt, vanlig glass har en U-verdi på rundt 5,0. Byggeforskriften av 1987 hadde krav på 2,4, og dagens minstekrav i nybygg er 1,2.

Ta testen

Det er ikke alltid lett å vurdere hvor energieffektive vinduene i din bolig egentlig er. Med lightertesten kan du enkelt finne ut hva slags vinduer du har og få en indikasjon på hvor stort varmetapet er. Når det er mørkt ute, hold en lighter eller et stearinlys nær vinduet.

Antall reflekser i glasset fra flammen forteller noe om hva slags ruter du har:

  • 4 flammer (står i par): Du har en to-lags rute (U-verdi 2,8 eller høyere).
    Dersom en av flammene har en annen farge enn de øvrige, er det sannsynlig at du har et energiglass (U-verdi 1,8 eller lavere).
  • 6 flammer (står i par): Du har en trelagsrute (U-verdi 1,9 eller høyere).
    Dersom en av flammene har en annen farge har du trolig en trelagsrute med belegg (U-verdi 1,5 eller lavere). Har du en moderne trelagsrute vil du se at to flammer har en annen farge (U-verdi 1,1 eller lavere).

Skifte vinduer?

Har boligen tolagsvindu fra før midten av 90-tallet, kan varmetapet ofte mer enn halveres ved å bytte til trelags lavenergivinduer. Å skifte vinduer vil i seg selv trolig ikke være lønnsomt hvis du bare ser på strømregningen. Men det finnes mange andre grunner til å bytte vinduer, for eksempel generell oppgradering av boligen, bedre inneklima og komfort, støydemping og sikkerhet.
 
Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:02