Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Husk brannsikkerhet på hytta

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 06.07.2020 15:49:09
Peis

​Fyr i peisen er koselig, men husk brannsikkerheten; bytt batterier i røykvarsleren, vend på brannslokkingsapparatet etc.

 

​Statistikken viser at svært mange hytter ikke har fungerende røykvarslere og slokkeutstyr. Brannvesenet oppfordrer hytteeiere til å tenke brannsikkerhet.

​Midt-Hedmark brann- og redningsvesen har sendt ut denne pressemeldinga:

Hyttekampanjen 2020

Undersøkelser viser at hyttefolket slurver med brannsikkerheten. De bekrefter også at de vil bruke hytta mer enn de pleier denne sommeren. Brannvesenet oppfordrer derfor alle til å påse at alt står bra til når det gjelder brannsikkerheten.

Typiske brannårsaker

Årlig er det branner og branntilløp i over 1 000 hytter og fritidsboliger i Norge. Bruk av åpen flamme utgjør minst en tredjedel av alle hyttebranner. Dårlige kokeanlegg, feil fyring og mangelfulle skorsteiner og ildsteder topper listen over brannårsaker.

Vedlikehold

Det nytter ikke med røykvarsler og slukkeutstyr hvis dette ikke vedlikeholdes regelmessig. Røykvarslerbatteriet bør byttes minst en gang årlig. Hver gang du tar i bruk hytta, bør røykvarsleren testes med testknappen. Pulverapparat bør vendes opp ned slik at pulveret ikke klumper seg, og man må sjekke at trykkindikatoren peker på det grønne feltet.

MHBRs område

– Vi har ikke eksakte tall for hytter i vårt område, men vi vet fra andre steder i landet at det er nær 40 prosent av alle hytter som ikke har fungerende røykvarsler. Det er også over 50 prosent som ikke har slukkeutstyret i orden. Feiervesenet gjennomfører tilsyn og feiing på hyttene i vårt område, og de informerer hyttefolket om viktigheten av brannsikkerheten når hytta brukes. Våre mannskaper bekrefter at det er alt for mange som ikke har dette i orden, sier avdelingsleder Knut Bjørnseth i Midt Hedmark brann- og redningsvesen IKS.

Gasslanger

I tillegg ser feierne også at gasslange og regulator på mange av hyttene som bruker gass, ikke er skiftet på mange år. Vi håper at hyttefolket i vårt område tar dette på alvor, og sørger for at brannsikkerheten blir ivaretatt.
– Det finnes en enkel sjekkliste for å ivareta brannsikkerheten på hytta. Vi anbefaler alle å forholde seg til den. Print den gjerne ut, og heng den opp på veggen, sier Knut Bjørnseth.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

  • Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk.
  • Ha alltid ekstra batterier i reserve.
  • Gå aldri fra levende lys.
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
  • Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte.
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass.
  • Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
  • Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr.
  • Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette.

Mer info om brannsikkerhet på hytta, inkludert sjekkliste for hytta, finnes på brannvernforeningen.no.

Om nasjonal hyttekampanje 2020:

Brannsikkerhet på hytta er tema i en landsdekkende sommerkampanje i regi av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring. Sommerens viktigste budskap er at alle må påse at de har fungerende røykvarsler, da undersøkelser viser at mange ikke har det. Det lokale brannvesenet deltar i kampanjen for å nå hyttefolket i sitt nedslagsfelt. På grunn av pandemien er dette en digital kampanje, med hyppig bruk av sosiale medier, lokale medier og nettsider.

 

Sist oppdatert: 06.07.2020 16:01:10