Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Bruk varmtvannet til å varme opp mer vann

Nesten sort/hvitt-bilde av dusjhode det kommer store dråper fra

Med en varmeveksler kan varmtvannet fra dusjen kan brukes flere ganger.​​

​​​​​Med en varmeveksler kan du bruke varmtvannet fra dusjen, badekaret og vaskemaskina til å varme opp mer vann​.

​Energirådgiver Benoit Dugers i Energiråd Innlandet skriver:

Noe av det største energisløseriet i boliger i dag, mellom 15 og 18 %, foregår på badet, gjennom varmtvannet som brukes i dusjen eller til karbad. Vannet fra varmtvannstanken holder fortsatt på nærmere 90 % av varmen når det går ut i avløpet.

Spar penger

En varmeveksler gjenvinner varmen i avløpsvann fra dusj, bad og vaskemaskiner, såkalt gråvann. Energien brukes til å varme opp nytt varmtvann. På den måten vil kostnadene til oppvarming av varmtvann kunne reduseres betraktelig. En middels familie bruker 4 000-5 000 kWh per år til varmtvann. 15-40 % av dette kan spares. Med en energipris på en kroner per kWh sparer man mellom 600 og 2 000 kroner per år.

Flere typer 

Varmevekslere finnes i i forskjellige varianter og priser. De koster fra 3 000 til 10 000 kroner, jo dyrere jo mer effektiv. I tillegg kommer eventuelt rørleggerarbeid. En av variantene består av å samle opp avløpsvannet i en lagertank med en rørspiral inni, der det kalde vannet passerer på veg inn i huset. Det er den mest effektive løsningen. Et slikt system trenger årlig vedlikehold.  

Vedlikeholdsfri

En annen løsning er direktevirkende gjenvinner. Den lagrer ikke avløpsvannet og er derfor effektiv bare når det tappes varmtvann samtidig som det går varmt vann ned i avløpet. En stor fordel med en slik løsning er den er vedlikeholdsfri og rimelig.

 
Sist oppdatert: 24.03.2015 07:13:07