Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Fornybar varme til tappevann

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 04.01.2016 08:19:16
Grønt løvblad berører stille vannoverflate

​Varmtvann står for 20 til 25 % av energiforbruket i norske husholdninger. Kanskje det er på tide å skifte ut den gamle berederen med en mer energieffektiv og fornybar løsning for å redusere energiforbruket?

​Det spørsmålet stiller energirådgiver Benoit Dugers i ukas energisparetips i uke 35/2015. Han skriver:
 
Det eksisterer berederalternativ som kan hente «gratis» energi til oppvarming av tappevann fra en luft til vann-varmepumpe montert på toppen av berederen.

Ventilasjonsanlegg

Disse varmer opp minimum halvparten av boligens varmtvann fra fornybar energi fra uteluften. Slike beredere kan dessuten kobles til et balansert ventilasjonsanlegg. Restvarmen fra ventilasjonsanlegget vil da utnyttes til å varme opp tappevann i berederen. For de kaldeste dagene, når varmepumpen fungerer dårlig, kan et elektrisk element dekke det øvrige energibehovet til tappevann.

Solfanger

En annen fornybar løsning til produksjon av varmt tappevann er å koble varmtvannsberederen til en solfanger. Ved å installere fem kvadratmeter solfanger får du dekket om lag halvparten av behovet for varmtvann til en vanlig bolig. Dette vil selvfølgelig avhengig av type solfanger og bolig, antall personer i husstanden osv. Et elektrisk element plassert i berederen skal dekke de resterende 50 % av varmtvannsbehovet. 

Enova gir 10 000 kroner + 200 kroner per kvadratmeter solfanger i tilskudd til installering av et solfangeranlegg. Se denne lenken for mer informasjon.

God energisparing!
 

Sist oppdatert: 14.08.2017 12:12:22