Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Energisparing på kjøkkenet

Stekepanne med ferdigstekt egg og bacon
​Her er noen enkle tips for å spare på strømmen når du lager mat.

Informasjonsrådgiver ​Inger Lise Willerud i Energiråd Innlandet AS skriver:

At kjøkkenutstyret bruker mye strøm mens det er i bruk, er noe de fleste av oss er klar over. Men mat må vi ha. Ved å gjøre noen enkle grep i hverdagen, kan du i hvert fall sørge for å ikke bruke mer energi enn nødvendig mens du kokkelerer:

  • Bruk mikrobølgeovn kun til småretter og til få personer (under fire). Den er et godt alternativ hvis du for eksempel bare skal ha én kopp te.
  • Ikke bruk mikrobølgeovnen til å tine frosne varer. Legg dem i stedet i kjøleskapet og la dem tine over natten.
  • Bruk vannkoker i stedet for komfyren hvis du kun skal koke opp vann (gjelder ikke induksjonsovner) 
  • Bruk lokk når du koker i kasserolle. Da sparer du faktisk 70 % av energien.
  • Sørg for at du bruker stekepanner og kasseroller med flat bunn.
  • Ikke bruk større kasseroller/panner og kokeplater enn du har bruk for. Tilpass størrelsen etter mengden mat du lager.
  • Utnytt varmen fra platene ved å skru dem av noen minutter før maten er ferdig. Det vil ikke gå utover matlagingen.
  • Ikke la avtrekksviften stå på lenger enn nødvendig. Husk at all luft den trekker ut, må erstattes av ny luft – som må varmes opp.
  • Og til slutt for å parkere en gammel og seiglivet diskusjon: Oppvaskmaskinen bruker mindre energi enn oppvask for hånd forutsatt at du fyller opp maskinen, og ikke har den koblet direkte til varmtvannstanken.

 

Sist oppdatert: 23.07.2014 09:07:44