Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Husk å ventilere huset i vinterkulda

Fyring i vedovn med glassdør

Mange tenker ikke på å lufte når det er kaldt ute. Da fyrer vi heller opp i ovnen.
Men det er viktig å ventilere huset året rundt, minner Energiråd Innlandet om.

​Selv om det er vinter er det viktig å ventilere huset. Dårlig inneluft kan gi helseplager og fuktskader, påpeker Energiråd Innlandet.

Energirådgiver Benoit Dugers skriver:

Det eksisterer flere typer ventilasjonssystemer: Naturlig som var typisk for boliger fra før 1970-tallet, og mekanisk og balansert ventilasjonsanlegg i nyere boliger.

Balansert ventilasjon

Nye boliger har gjerne balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det reduserer varmetapet man vanligvis får gjennom ventilasjon, og bidrar til et godt inneklima med bra komfort og lav helsemessig risiko. Et slikt system krever nøyaktig montering, et lufttett hus og vedlikehold i form av filterskift for å fungere bra - se Sintefs rapport Bygg tett - og ventiler rett. 

Eldre boliger

Eldre boliger er ofte ikke så tette, og det er derfor ikke like enkelt å sette opp et balansert system uten grundig renovering. I tillegg må all luften vi trekker ut fra bad og kjøkken gjennom ventilatorer og baderomsvifter erstattes med ny luft, som deretter må varmes opp. Det krever energi. 

Forhåndsvarmer lufta

Det finnes i dag både kjøkkenvifter og varmevekslere mot friluft som kan monteres i veggen og forhåndsvarme inngående luft ved hjelp av den varme, utgående luften. Slik kan du få god lufting i enkeltrom uten å sende all varmen ut til kråkene. Disse innretningene har lav investeringskostnad og kan være aktuelt i enkeltrom der behovet for utlufting er stort. 

Krav til systemet

Før du bestemmer det for på hvilket ventilasjonssystem du ønsker, er det nødvendig med en helhetlig tilnærming, særlig hvis du ønsker å pusse opp hele huset eller å bygge nytt. Her er noen punkter et energieffektivt ventilasjonssystem bør oppfylle: 
  • begrense behovet for ny luft
  • sikre et sunt inneklima i boligen, også i områder med forurenset uteluft
  • sikre god komfort
  • være energieffektivt! Energiforbruket fra anlegget bør være så lavt som mulig.
  • være pålitelig og holdbart

Mer informasjon

VVS-organisasjoner har mer informasjon om hva som finnes på markedet som passer for nettopp deg, i forhold til hva huset krever og hva det er mulig å installere der.
 
Det finnes også god informasjon om ventilasjonssystemer på Enovas hjemmeside.

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:29:16