Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Boligundersøkelsen 2017

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 17.08.2017 13:40:00
Erik Sletten, Randi Hemstad og Trygve Øverby

​Vil folk bo i leilighet, enebolig, bofellesskap, tilrettelagt bolig, eller? Vil de eie eller leie? Vil de bo sentralt eller ikke? Hvis de vil flytte, hvor flytter de og hvorfor? Ordfører Erik Sletten, prosjektleder Randi Hemstad og kommunalsjef Trygve Øverby håper alle tryslinger over 20 år svarer på boligundersøkelsen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Mange svarte på boligundersøkelsen vår høsten 2017. Resultatene kommer midt i oktober.

Vi sendte boligundersøkelsen til 5 305 tryslinger, det vil si alle over 20 år, og ba dem svare på hvor og hvordan de vil bo. Svarene vil bidra til at vi klarer å planlegge boligutbygginga vår i tråd med folks reelle behov.

Bra respons

Over 30 prosent hadde svart allerede i begynnelsen av september, og det er bra på slike undersøkelser. Men jo flere, jo bedre - så vi holdt svarlenken åpen til begynnelsen av oktober.

Første gang

Det er første gang Trysil kommune står bak en så omfattende innbyggerundersøkelse. Både ordfører, kommunalsjef og prosjektleder håpet på stor oppslutning. Jo flere som svarer, jo bedre bilde får de som skal lage boligplanen, av hvordan og hvor tryslingene vil bo. Og det er viktig å slippe å synse i en så grunnleggende sak.

- Med god svarprosent vil det bli bedre samsvar mellom folks behov og hvordan vi faktisk bygger, sier kommunalsjef Trygve Øverby.

Favner mer

I boligundersøkelsen har de også flettet inn spørsmål som andre planleggere i kommunen kan dra nytte av.

- Noen spørsmål er knyttet til revideringa av sentrumsplanen, og noen er knyttet til velferdsteknologi, sier Trygve. Altså hva folk har gjort eller kan tenke seg å gjøre i egen bolig for å kunne bo hjemme når de kommer til skjells år og alder og kanskje ikke er så funksjonsfriske som før.

Spent ordfører

Ordfører Erik Sletten er veldig spent på resultatene av undersøkelsen. De skal være klare og ferdig analysert rundt høstferien.

- Jeg håper alle svarer, uansett alder og framtidsplaner. Det vil gi oss politikere gode signaler om samfunnsutviklinga i en distriktskommune. Tenker vi politikere riktig? Er det slik at dagens boligmarked er en flaskehals med tanke på tilflytting? Hvis mange svarer, får vi et riktig bilde og kan planlegge etter reelle behov. Det vil styre type utbygging enten den skjer i offentlig eller privat regi, sier han.

Aldersfordelinga

De som fikk undersøkelsen fordeler seg slik på aldersgrupper:

  • 20-39 år: 25 prosent
  • 40-69 år: 53 prosent
  • Over 70 år: 22 prosent

Svar raskt

Prosjektleder Randi Hemstad oppfordrer tryslingene til å svare raskt og helst innen ei uke. Om noen lurer på noe, kan de kontakte hennes på tlf. 48 95 93 38, rhm@trysil.kommune.no. Alle som svarer, er med i trekningen om fem gavekort på 1 000 kroner hver. 

Sist oppdatert: 02.10.2017 08:42:35