Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Åpen dag på brannstasjonen

Brann- og redningsbiler

​Brann- og redningsbiler hos Trysil brannvesen.
Foto: Atle Fredheim, Trysil kommune

 

​Lyst til å prøvesitte en brannbil, slå på blålysene og prøve en brannslange? Møt opp på Trysil brannstasjon i Flendalsvegen 4 lørdag 21. september kl 10-14.

​Terje Hemstad, Gøran Moberget, Espen Kristiansen og Atle Fredheim fra brannvesenet stiller opp på brannstasjonen denne dagen. De er ganske stolte over å kunne vise fram Trysil brannvesens nye, store tankbil som tar ikke mindre enn 14 000 liter vann. 

Brannvernuka

Denne uka markeres Brannvernuka 2013 over hele landet. Lørdag inviterer 320 brannstasjoner til åpen dag for små og store. I tillegg deltar over 550 000 nordmenn i brannøvelser i blant annet barnehager, skoler, bedrifter og privathusholdninger. Oversikt over hvilke brannstasjoner man kan besøke, og hvem som deltar i Nasjonal brannøvelse, finnes på Brannvernsukas hjemmeside.  

Komfyren brannversting

Norsk brannvernforening har i forbindelse med Brannvernuka 2013 sendt ut en pressemelding om at komfyren er hjemmets brannversting. De skriver:
- Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. 16 prosent av alle boligbranner med kjent årsak i femårsperioden 2008-2012 skyldtes tørrkoking eller overoppheting ifølge statistikk fra DSB.  

Få sikrer seg

Dette gjør komfyren til hjemmets desidert største brannkilde. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann. Det viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring. 

Kan hindre komfyrbranner

- Som regel har komfyrbrannene helt banale årsaker som at man glemmer at komfyren står på, blir distrahert, eller sovner fra matlagingen. En komfyrvakt kunne ha hindret mange av disse brannene, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening. 

Komfyrvakt

En komfyrvakt er en teknisk innretning som monteres i tilknytning til komfyren. De mest avanserte har sensorer som bryter strømtilførselen til komfyren og gir et varsel, dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy. Noen typer komfyrvakter kan man montere selv, mens andre må monteres av en godkjent installatør. 

Ettermonter

- Ved å innføre krav til komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg fra 2010, håper vi å redusere antall dødsbranner som tilberedes på komfyren. Vi oppfordrer også alle til å ettermontere komfyrvakt på eksisterende komfyrer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB. 

Brannfarlig fett

Undersøkelsen som er gjort i anledning Brannvernuka, viser også at en av fire har ikke rengjort kjøkkenventilatoren over komfyren for brannfarlig fett i løpet av det siste året.
 - Dette skremmer oss, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring: - Over tid samler det seg opp store mengder brannfarlig fett i ventilatoren. Dette fettet kan bidra til at en brann raskt sprer seg til avtrekkskanalen og kjøkkeninnredningen. Man oppnår altså ikke bare en hygienisk gevinst ved å rengjøre ventilatoren jevnlig, for eksempel en gang i kvartalet – det er også et enkelt og viktig brannsikringstiltak.

Sist oppdatert: 16.03.2015 06:43:48