Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

I Kong Haakons fotspor

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 22.09.2016 13:02:13
Mennesker samlet i en park ved to statuer

​Elevene har vært på historisk vandring, her i Kongeparken i Nybergsund.

Foto: Hans Peter Bovolden, Trysil kommune

 

​Elevene i 9. og 10. klasse på Trysil ungdomsskole har vært på en hyperaktuell vandring i Kong Haakons fotspor.

​De fotsporene ble satt under de dramatiske aprildagene i 1940, da konge, kronprins og regjering var samlet i Nybergsund.

Historiske begivenheter

Med Roar Vingelsgaard som forteller og Jon Storfjord i rollene som både Kong Haakon og oppleser fikk elevene et levende innblikk i de historiske begivenhetene ved krigsutbruddet. Kongeparken var stedet, og den har sjølsagt fått sitt navn fordi kongen og hans følge søkte tilflukt der da de tyske bombeflyene angrep.

Kongens nei

Brennaktuelt er dette temaet fordi den norske storfilmen og Oscar-kandidaten Kongens nei har hatt førpremiere, blant annet i Trysil, lørdag 17. september. Vingelsgaard og Storfjord tok med elevene på steder i Nybergsund som elevene vil kjenne igjen når de ser filmen.

Kongen på flukt

Som ekstra krydder var det plassert historiske bilder, store som en låveport, på strategiske plasser. Et riktig scoop hadde de to historieinteresserte og – kunnige herrene gjort da de hadde klart å bringe på det rene hvem han egentlig var, en foreløpig ukjent frakkekledd herre på bildet med kongen i firsprang mot Kongeparken. Det var Sven Auren, en svensk journalist og krigskorrespondent, som i memoarboka si brukte nettopp dette bildet til forsida.

Skrevet av lærer Jane Irene Øien.

 Bildeglimt fra den historiske vandringa

Kongeparken_foto Hans Peter BovoldenKongeparken 2_foto Hans Peter BovoldenKongeparken 3_foto Hans Peter BovoldenKongeparken 4_foto Hans Peter BovoldenKongeparken 6_foto Hans Peter BovoldenPå Sundet 2_foto Hans Peter BovoldenPå Sundet_foto Hans Peter BovoldenKongeparken 7_foto Hans Peter Bovolden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 22.09.2016 13:46:15