Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Lokal krigshistorie på ungdomsskolen

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 11.06.2020 14:00:00
Mona Ryen, Svein Andersen, Vidar Lindstad og Lilian Haugnæss Brenden

​Mona Ryen, Svein Andersen, Vidar Lindstad og Lilian Haugnæss Brenden med heftet Trysil 1940 Lokal krigshistorie og sjekken.

Foto: Harald Nyberg, Trysil kommune

Niende klasse på Trysil ungdomsskole får hvert sitt hefte med krigshistorie og en unik historietime med Svein Andersen.

​I Nybergsund var det dramatiske hendelser 9.-11. april 1940. Viktige hendelser som oppvoksende generasjoner også bør kjenne til.

Lokal krigshistorie

I 1990, femti år etter disse hendelsene, utarbeidet Svein Andersen, som da var rektor på skolen i Nybergsund, sammen med andre fra Nybergsund et hefte som fikk navnet Trysil 1940 Lokal krigshistorie. Ordfører på den tida var Arvid Nyberg som også var en pådriver for å få realisert heftet.

Nyutgivelse

30 nye år har nå gått. Og nå har Andersen samlet inn midler slik at et nytt opplag av heftet er trykket opp. Heftet er trykt opp i 200 nye eksemplarer og er finansiert med 8 000 kroner fra Sparebankstiftelsen Hedmark og 2 000 kroner fra Trysil kommune.

Krigshistorie på skolen

Sammen med Svein var det Vidar Lindstad fra grendeutvalget i Nybergsund som overleverte heftene til lærer Mona Ryen og rektor Lilian Haugnæss Brenden. Heftet skal gjennomgås med niende klasse i år, og hver enkelt elev får også et eksemplar til odel og eie.

Sveins ønske

Svein ønsker at dette heftet skal bli et fast opplegg i skolen slik at elevene som går ut av skolene i Trysil kjenner til de viktige hendelsene i Trysil og Nybergsund spesielt, som en del av sin lokale historie.

Sterke minner

Svein Andersen, som er født i 1938, har selv sterke minner fra krigen.

- I 1943 var jeg fem år gammel, og vi bodde nederst i Parkveien i Oslo. Vi lå rett i skuddlinjen for Filipstad brygge hvor en hel båtlast med ammunisjon eksploderte og over 100 mennesker omkom. Eksplosjonene pågikk hele dagen og huset hvor vi bodde, brant ned. De kraftige smellene fra den dagen sitter i meg fortsatt, forteller Svein.

- Og 31. desember i 1944 bombet engelskmennene Victoria terrasse i Oslo. Bombingen var ikke særlig vellykket og tapet av sivile var stort. En trikk ble blant annet truffet og flere bygninger ble satt i brann, deriblant huset hvor mine to tanter bodde. De omkom og ble aldri funnet igjen.

Takknemlighet

Rektor Lilian er svært glad for gaven og tar forpliktelsene den medfører på alvor: - Flere av ungene våre kjører forbi disse minnesmerkene daglig og hvis ikke vi forteller historiene er det ingen som får vite hva som ligger bak dem.

Sist oppdatert: 16.06.2020 09:56:55