Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Lesemestre fra Vestre Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 26.04.2018 09:32:53
Fadder leser for fadderbarn

​Fadderne på Vestre Trysil skole leser gjerne høyt for fadderelevene sine. Det er stas for både leser og lytter.

Foto: Cecilie Nordhagen, Trysil kommune

​Så opptatte og ivrige som elevene på Vestre Trysil skole er av litteratur og norsk språk, nøler vi ikke med å utrope dem alle til lesemestre.

​Rektor Lilian Haugnæss Brenden er tydelig og med rette stolt av elevene - og lærerne - sine. Hun har sendt oss denne glade rapporten:

Ukentlig trening

På Vestre Trysil skole jobber vi med lesing og skriving hver dag på ulike måter. Den ukentlige treningen foregår både i bøker og på PC, og de største elevene er godt kjent med samskriving og skriving i alle fag. Vi bruker programvare for tekst, lyd og bilder som Creaza og BookCreator på både PC og iPad.

Bibliotekbesøk

Annenhver mandag besøker de som har svømmeundervisning på Sønsthagen, biblioteket i Innbygda. Det er allikevel alltid gøy med noe ekstra:

  • I februar hadde vi leseuker med ulike leseaktiviteter og forfatterbesøk av tryslingen Øivind Stengrundet
  • 10. april fikk vi besøk av Trond Magnum og årets LitteraTuren.
  • 25. april var vi med på Nasjonalt lesedøgn

LitteraTuren

Dagen for LitteraTuren startet med en gjeng smånervøse ansatte som skulle være skuespillere og diktlesere for en dag. Elevene lurte veldig på hva vi skulle opptre med og husket godt at vi deltok på LitteraTuren i fjor også.

På strak arm

Dette ble enda en forestilling som elevene koste seg på. Trond hadde laget en PowerPoint med informasjon og bilder i tillegg til det han fortalte. Noen elever framførte dikt og viste at de er godt kjent med ett av målene i oppvekstmodellen Onga i Trysil; de har fått lov til å stå på en scene også tidligere og tok utfordringen på strak arm!

Turinnhold

LitteraTuren besto av:

  • Vers og dikt av blant andre André Bjerke, Gustav Lorentzen og Ingvild H. Rishøi
  • H. C. Andersens eventyr Hva far gjør er alltid det riktige
  • Utdrag fra Bukkerittet fra Henrik Ibsens Peer Gynt
  • En episode med Doffen - kjent fra NRK og plater på 1950-tallet.

Ustyrtelig morsom

Særlig Doffen - i lærer Trine Børresens skikkelse - var ustyrtelig morsom syntes elevene, og de lo høyt av Doffens kverulerende svar. Etterpå var det flere som uttrykte forbauselse over at noe kunne være så morsomt over 60 år etter at det ble laget!

Lesedøgn

Den hittil siste begivenheten er Nasjonalt lesedøgn i går da elevene fikk stifte bekjentskap med en rekke nynorske tekster via en digital lesetjeneste kalt Lesemeister. Da konkurrerte vi med 200 andre skoler i Norge om å lese mest mulig. Det ble en lesefestdag!


Følg oss gjerne på facebooksiden vår Vestre Trysil skole for oppdateringer.

 Bildeglimt fra lesevåren på Vestre Trysil skole

Diktleser SebastianFortelleren og tre steinerMannen og kona - Øivind Larsen og Lilian Haugnæss BrendenMor Åse - Vegar OlsenDoffen og lærerenFadderlesingNettsiden LesemeisterNynorsk lesefest
Sist oppdatert: 26.04.2018 09:55:24