Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Gudslånet - et fantastisk teater om skogfinnene

En mann og tre barn sitter og ei kvinne står bøyde hoder, alle i gammeldagse klær.

​Det var mange harde tak for skogfinnene som slo seg til i Trysils skoger.

Foto: Jo Stuan, Trysil kommune

​Alle som så Gudslånet ved Vestre Trysil skole lørdag 13. juni, er nok enige med kommunalsjefen i at det var helt fenomenalt.

​- Gudslånet er en fantastisk historietime. Jeg er imponert over manus, scene og ikke minst prestasjonene til store og små på og utenfor scenen, sier Jo Stuan som er kommunalsjef for oppvekst og kultur i Trysil.

Bør bli fast

Ordfører Ole Martin Norderhaug er ikke mindre begeistret:

- Spillet markerte avslutningen på det 50. året ved skolen. Små og store aktører ga oss en gripende forestilling som vil bli husket lenge. Gudslånet er så bra at en faktisk bør se om det er mulig å gjøre det til et fast kulturinnslag ved Osensjøen. Takk til skolen og alle deltakerne for en fantastisk forestilling! sier han.

Åpningssangen

De var skogfinner, alle sammen.
De var skogfinner, alle som én.
Og slekta kom fra Savolaks i Finland.
Men hvorfor kom de hit?

Slik lyder åpningssangen på Vestre Trysil skoles spel Gudslånet.

Skogfinnene

Ordføreren har sendt oss denne oppsummeringa av stykket:

Til sammen 70 små og store aktører framførte Trond Magnums tekster og musikk og tok oss med på en reise fra Savolaks til Trysil der vi fikk innblikk i livet som skogfinner med svedjing, jakt og fiske og badstubading. Vi fikk høre om svenskekongen som kreved inn skatter, tok med seg unggutter som soldater og røverraid fra russerne.

Rømte fra Finland

Til slutt rømte Mauno og hans familie til Sverige, der det til slutt ble forbudt å drive svedjing. Dermed gikk ferden videre vestover, inn i granskogen langs grensa til Sverige. De nordligste havnet i Trysil og slo seg ned der. Gjennom tablåer, tekster og sanger ble vi innviet i hvordan svedjinga foregikk, hvordan folket levde, om trollkjerringer og troen på Okko og gubben som møtte Puken på Skjeftåsen.

Gråt og latter

Alt ble framført på den nye amfiscena med Vesleosen i bakgrunnen. Historiene skiftet mellom gråt og latter som når Mauno må sende sønnen som soldat i svenskekongens hær og gi fra seg de siste dalerne i skatt, til ferden over Ålands hav og badstubading med påfølgende pisking med bjørkeris - på rektors rygg!

Andre gang

Gudslånet ble første gang framført på Vestre Trysil skole i 2008. Da foregikk spillet på forskjellige plasser rundt skolen. I år var alt samlet i den nye amfien. Nytt av året var også sanger og musikk skrevet av en av Trysils store kulturressurser Trond Magnum.

 Bildeglimt fra Gudslånet - foto: Jo Stuan

Gutt i busserullTo gutter i hverdagsklærFire gutter sitter på vedkabberMann i vadmelsbukse med jente bakSkomakerGutt i uniformTo jenter med tallerken og koppPer Hagebakken som soldatFinne og soldatSoldater og finnerBrenner2To menn og en guttJente med skautTre barn og tre mennTo menn og to barn ved bålTo menn ved bålFem barn på scenenVed roret 2SmieSmedBarn med redskaperFire kvinner og prestFem kvinner synger fra salmebokaErik Storsveen som prestGutt og prestJente med baby

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 15.06.2015 13:47:48