Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Folkemusikk og -dans på Jordet skole

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 07.09.2017 08:08:19
Stokkinstruksjon

​Elevene på Jordet skole har kastet seg ut i lokal folkedans- og -musikktradisjoner med liv og lyst - og god hjelp av Martin Myhr.

Foto: Jordet skole

Elevene vet allerede hva bjønndans, halling, langdans og runnom er. I år skal det gå i folkemusikk og -dans på Jordet skole.

De voksne på skolen har lenge ønsket at elevene skal få bedre kjennskap til den lokale musikktradisjonen. Men de har ikke visst nok sjølve til at det har tatt helt av.

Landskappleik

Neste år er det landskappleik i Trysil. Det måtte være en glimrende anledning til å sette fokus på folkemusikk og -dans, tenkte rektor og lærere. Og nå er de i gang - godt hjulpet av blant andre Martin Myhr, Else Jorunn Fuglaamoen og Else Myhr.​ Med 60 000 kroner i tilskudd fra Rådet for folkedans og folkemusikk og Den kulturelle skolesekken har de råd til å sikre seg de dyktigste instruktørene.

Pangstart

Else Myhr og Martin Myhr har allerede vært på skolen og gitt elever og lærere gode leksjoner i bjønndans, halling, langdans, træ nåla og runnom.

- Alle elevene var med. Både de og lærerne var veldig fornøyde. Rett og slett kjempegøy! var omkvedet ved skoledagens slutt, sier en glad rektor Hilde M. Solvang.

Lokal tradisjon

- Målet med prosjektet er blant annet at alle elevene dette skoleåret skal lære om dans- og musikktradisjonen i Nordre Trysil. Lærernes kompetanse på dette fagområdet skal også heves slik at de i større grad skal kunne flette inn lokale musikk- og dansetradisjoner i undervisningen. Prosjektet er en stor og viktig investering som vi skal dra nytte av i mange år framover. Og prosjekt Bristol skal utvides til også å omfatte lokal folkedans og folkemusikk, sier rektor.

Opplegget

Foreløpig er opplegget, som Else Myhr er sterkt involvert i styringa av, slik:

  • Alle elevene skal lære å synge og danse bjønndansen.
  • Alle elevene skal lære seg sanger fra området.
  • 1.-4. klasse skal ha et repertoar på 5-10 sangleker/ringmoro samt kunne grunnleggende reinlender, polka og vals.
  • 5.-7. klasse skal lære å danse runnom og halling. 
  • Alle elevene skal ha kjennskap til hvilke instrumenter det har vært tradisjon for i området. 
  • 7. klasse skal gjennomføre et 10-ukers toraderkurs.
  • Elevene som allerede spiller instrumenter, skal få mulighet til å bruke instrumentene i samspill. 
  • Alle elevene skal få møte tradisjonsbærere i ulike aldre. Både møtet mellom generasjoner og det å få et bilde av hvordan det var før i tida, blir en stor berikelse for elevene.
  • Lærerne skal i større grad bruke denne tradisjonen i undervisningen.
  • Folkemusikk og -dans skal bli en del av skolens Bristol-opplegg der målet er å ta vare på og videreformidle lokale tradisjoner på ulike felt.

Bristol

I gangavstand til Jordet skole ligger ei gammel skogsarbeiderkoie som heter Bristol. Koia er et naturlig samlingspunkt når elevene har uteskole, og ofte er det der de blir undervist i historie, naturfag, håndverk og lokale tradisjoner.

- Til nå har lokale musikk- og dansetradisjoner vært en mangelvare i Bristol-opplegget vårt. Jordet skolekrets ligger midt i kjerneområdet for felespill- og runnomtradisjonen i Trysil, så det er stas at det nå blir en endring på det, sier Hilde.

 Bildeglimt fra første dansetime

RingdansRingdans (2)Halling (1)Halling (2)Halling (3)Halling (4)

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 07.09.2017 08:51:13