Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Dette er fire gamle tryslingers liv

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 15.06.2017 09:49:00
Valborg og Geir Arne Bergersen

​Valborg og Geir Arne Bergersen syntes boka som Halvor Bye, Yasin Hussaini, Tobias Martinsen og Julie Anette Storsveen har laget om og til henne, var veldig fin.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Takket være 13 niendeklassinger har fire av dem som bor på sjukehjemmet fått hver sin bok kalt Dette er mitt liv.

​Bjørn Kraby Svendsen, Solveig Tøraasen, Valborg Bergersen og Sigrid Nordby har lange og innholdsrike år bak seg. Disse har de fortalt om til vitebegjærlige niendeklassinger som så har skrevet ned, redigert, fotografert hovedpersonene, avfotografert gamle bilder og avisutklipp og sydd det hele sammen til ei bok.

Fornøyde

Onsdag 14. juni var det bokslipp på arbeidsstua på sykehjemmet med hovedpersonene, nære slektninger, de fleste forfatterne, initiativtaker og prosjektleder frivilligkoordinator Ester Borg Rasmussen, avdelingsleder i 3. avdeling der de omskrevne bor, Siv Bekkvang Stengrundet,  andre medhjelpere og presse til stede. Endelig fikk de se de ferdige bøkene for første gang. Og fornøyde var de, både de som hadde skrevet og designet, og de hadde gitt dem noe å skrive om og designe ut fra.

Interessant

Forfatterne går på arbeidslivsfag og har brukt hele etterjulsvinteren og våren på prosjektet. De vi snakket med, syntes det hadde vært både spennende, givende og interessant. Å høre 102 år gamle Sigrid Nordby fortelle om krigen i Trysil, hun som hadde opplevd den, var noe helt annet enn å høre unge lærere fortelle om krigen ut fra noe de hadde lest, sa Rasmus Vestling Storbæk.

Givende

De gamle syntes også prosjektet hadde vært interessant.

- Det har vært en opplevelse og veldig givende å arbeide med ungdom igjen. Det gjorde jeg i 40 år fra jeg gikk inn i militæret i 1952, sa Bjørn Kraby Svendsen som også bidro til lanseringsunderholdninga med sitt eget dikt om vennen Kalle Holmseth.

Deltakerne

De som har laget boka om Sigrid Nordby er Roar Bråthen, Rasmus Vestling Storbæk og Nicolay Oxenøen.

Valborg Bergersens liv har blitt bok takket være Julie Anette Storsveen, Halvor Bye, Yasin Hussaini og Tobias Martinsen.

De som har utformet boka om Solveig Tøraasens liv, er Daniel Bekkelund Åsheim, Max Petterson og Mikael Mikkelsen for at hun er blitt stjerne i egen bok.

Og Bjørn Kraby Svendsens forfattertrio har vært Martin Kveen, Christian Hammer og Amanda Madelene Westerberg.

Fine stunder

- Vi har aldri gjort noe slikt i Trysil før, så dere har vært piloter. Vi har prøvd, feilet og lyktes og har fått til fire bøker av god kvalitet. Men prosjektet har andre verdier også. Her har to generasjoner møtt hverandre, hatt fine stunder sammen og skjønt at både unge og gamle folk er spennende og kompetente. De unge har vært flinke i møtet med de eldre, og jeg håper de alltid vil huske dette som en fin og annerledes opplevelse, sa prosjektleder Ester Borg Rasmussen.

Sporty seniorer

- Dere har vært utrolig sporty som ble med på dette, sa avdelingsleder Siv Bekkvang Stengrundet til de fire seniorpilotene. - Elevene kom gjerne tidlig på morgenen, før dere hadde fått i dere frokosten, ja, noen ganger før dere var oppe, men dere stilte opp. Nå gleder jeg meg til å se gjennom bøkene sammen med dere. Ansatte som får lese dem, vil helt sikkert få vite noe de ikke vet, og vi får enda mer å snakke om, sa hun.

Sang og kake

Ida Lutnæs som jobber i 3. avdeling, sang nydelig to sanger for oss; Lys og varme og Idas sommervise - helt perfekt på en etterlengtet, sommervarm dag. Forfatterne fikk en twistpose og hovedpersonene ei rose. Og så ble lanseringsfesten avsluttet med deilig marsipankake, kaffe og saft.

 Bildeglimt fra lanseringa av Dette er mitt liv

Ida Lutnæs spiller og syngerBjørn Kraby Svendsen får bokBjørn Kraby Svendsen med forfatter og sønnBjørn Kraby Svendsen med forfatterneSigrid Nordby får bokSigrid Nordby klemmer for bokNå kan de ansatte lese om Sigrid Nordbys liv i hennes egen bokSolveig Tøraasen får bokSolveig Tøraasen med bok, familie og forfatterSolveig Tøraasen med sønnesønnValborg Bergersen får bokValborg Bergersen snakker med sønnen om den fine boka

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 30.08.2019 12:50:53