Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

I Trysil sier vi Hei til hverandre!

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 03.01.2018 09:50:00
Berit Helen Haget, Roar Vingelsgaard, Beathe Sande og Anne N. Sætre

​Hei! sier Berit Helen Haget, Roar Vingelsgaard, Beathe Sande og Anne N. Sætre.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Den ​nye oppvekstmodellen Onga i Trysil markeres med at vi alle sier Hei til hverandre fredag 5. januar.

- ​Oppvekstmodellen Onga i Trysil ble vedtatt i møte i kommunestyret før jul, og nå markerer vi dette med et avspark fredag 5. januar. Og denne dagen skal alle si Hei til hverandre - i barnehagen, på skolen, på Bygda og i grenda, sier kommunalsjef for oppvekst og kultur Roar Vingelsgaard.

Basert på forskning

- Den opprinnelige oppvekstmodellen fra 2005 er nå revidert. I den nye oppvekstmodellen er det fremdeles mye av de samme tingene som i den gamle. Modellen er nå mer spesifisert, den tar utgangspunkt i forskning og beskyttelsesfaktorer som skal redusere skeivutvikling, forteller koordinator Beathe Helen Sande.

Styringsverktøy

Sentrale faktorer er språk, venner og mestring. - I den nye modellen bruker vi visse kjente begreper som lek, læring og danning. Disse områdene viser helheten og at områdene går i hverandre til det hele menneske. Vi har fått et styringsverktøy som er rimelig presist, og målet det er helt klart; det skal gå bra med de fleste, sier Vingelsgaard.

Onga i Trysil

- Den nye oppvekstmodellen er også et samarbeid med fagpersoner i barnehage, skole, kultur, politi og helse, sier barnehagesjef Berit Helen Haget. Planen legger vekt på at det er viktig å ha en voksen for barn. Modellen illustrerer også voksenringen med voksne som viser veg, voksne som skyver fram, voksne som rekker ut ei hand og voksne som ser.

Byggeboka

- Neste steg blir Byggeboka, et helt konkret verktøy som forteller de ansatte hva som skal til for å oppnå målene i oppvekstmodellen gjennom systematisk jobbing, forteller Roar.

Respekt

Grunnmuren til oppvekstmodellen er felleskap, respekt, raushet og trygghet. Det handler om å se hver enkelt unge og fange opp dem som ikke har det så bra.

Felles skjema

- Det står stort sett veldig bra til med barn og unge i Trysil. Vi skal ha en tett og systematisk oppfølging av Onga i Trysil. Skjema er utarbeidet og tilpasset barn fra 0 til 17 år. Dette skal benyttes i barne- og elevsamtaler to ganger hvert år fra barnet er 3 år. Barnehage, skole og helsestasjon skal følge opp avvik etter fastsatte rutiner, sier Beathe.

I Trysil sier vi Hei

Fredag 5. januar skal vi si Hei hjemme, til naboen, til bussjåføren, og til de vi møter. Alle barnehager og skoler har opplegg denne uka (og over flere uker) som handler om respekt og fellesskap.

Markering i sentrum

Skoler og barnehager i sentrum møtes på bussplassen ved ungdomsskolen fredag 5. januar kl. 12. Her skal barnehageungene og skoleelevene danne et stort Hei, og, som seg hør og bør, dette skal dronefilmes. Det blir hilsen fra ordfører og felles sang Stopp ikke mobb. - Opplegget varer i cirka 15 minutter, og Østmojordet barnehage skal også innom sykehjemmet å synge, forteller kultursjef Anne N. Sætre.

Markering i grendene

I grendene blir det egne markeringer i samarbeid med barnehager og skoler. Her skal naboer og alle en møter hilses på - med et Hei og sangen Stopp ikke mobb. Denne dagen får alle unga i Trysil et bokmerke og en button med Onga i Trysil.

Vi oppfordrer folk til å møte opp på markeringene, og at alle i Trysil sier Hei til hverandre denne
dagen!

Hele oppvekstmodellen, samt kontaktinformasjon finner du til høyre.

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 04.01.2018 09:23:09