Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Frisk demringstime i Nysted barnehage

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 25.01.2017 14:00:00
Unger ved bålet i demringen

​Å sitte ved bålet og se nattemørket forsvinne og dagslyset komme - det er en super start på dagen, synes små og store i Nysted barnehage.

Foto: Sissel Brenden, Trysil kommune

​Klokka var bare ti over sju, og det var 13 grader ute. Hvor var ungene i Nysted barnehage? Ute ved bålet!

​Skumringstime, står det på aktivitetskalenderen deres, men det er som pedagogisk leder Sissel Brenden sier; Vi skulle vel kalt det lysningstime.

Daggry

Demring og daggry kunne de også kalt det, men det viktigste er at ungene var der sammen med våkne, trygge voksne og nådde to av januarmålene sine; Barna skal oppleve koselige stunder på kalde og mørke dager, og de skal oppleve gleden ved å være ute i snø og kaldt vær.

Morgenfuglene

Klokka hadde bare så vidt bikket sju denne tirsdagen da morgenfuglene iført hodelykter og varme klær trasket i veg mot bålplassen og fyrte opp. Flere og flere kom til etterhvert som de ble levert i barnehagen.

Undring og aking

Samtale og undring er en av aktivitetene ungene på Storstua har på planen på etterjulsvinteren. Vi tipper det ble litt av det også vi, etterhvert som nattemørket forsvant og dagslyset overtok - både mens de satt rundt bålet, og mens de akte i akebakken før og etter at sola sto opp.

Demring

Sjølve definisjonen på demring er forresten halvmørket om morgenen før sola står opp. På Wikipedia står det at lengden på tussmørkeperioden mellom demring og soloppgang varierer fra breddegrad til breddegrad - fra litt over tjue minutter i tropene, til mange timer i polområdene og flere uker på polene.

Lysere og lysere

- Det ble en super start på dagen, melder Sissel Brenden: - Vi drakk kakao og fulgte med på at det ble lysere og lysere. Det var minus 13 da vi gikk ut. Klokka halv ni gikk vi inn til frokost med røde, friske kinn alle mann og visste at uteglede det kan vi kjenne på når som helst på døgnet og i all slags vær.

Tre barn ved bål Unger aker i demringen Soloppgang Unger i akebakken

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 25.01.2017 14:02:44