Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Vi skal forebygge doping blant unge i Trysil

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 21.03.2018 12:15:00
Lisbeth Holdbak Tollefsen, Pernille Hildrum Haugestad og Beathe H. Sande

​Lisbeth Holdbak Tollefsen, Pernille Hildrum Haugestad og Beathe H. Sande skal jobbe mot nulltoleranse for dop blant ungdommen i Trysil.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Dopingbruk blant unge i Trysil er ingen utfordring, men nå skal det mobiliseres stort mot bruk av doping.

​Trysil kommune har inngått et toårig prosjektsamarbeid med Antidoping Norge for å forebygge doping lokalt.

Nulltoleranse

Formålet med samarbeidet er at unge mennesker i Trysil skal få tilstrekkelig kunnskap og informasjon til å avstå fra dopingbruk og bygge opp under en tydelig nulltoleranse i sitt lokalmiljø.

Unge utsatt

- Vi ser at treningsvaner endrer seg, og at stadig flere yngre ungdommer er mer på treningssenter enn tidligere. Samtidig lever vi i et samfunn med et uoppnåelig kroppsideal, og mange unge kan derfor lett bli misfornøyd med egen kropp. Dette kan friste noen til å noen snarveier og ta i bruk doping. Dette må vi forebygge, sier Beathe H. Sande i byggende team.

Fokus på et sunt kroppsideal

- Samarbeidet med Antidoping Norge er positivt for vårt lokalsamfunn. Vi vil være i forkant og få mer kunnskap, lære mer om hva vi skal se etter og fokusere på et sunt kroppsideal. Det er viktig å forebygge videre bruk fra uskyldige ting som for eksempel proteinpulver, sier Beathe.

Mange som skal forebygge

Byggende team ved koordinator Beathe H. Sande, helsesøster Pernille Hildrum Haugestad, ruskonsulent Lisbeth Holdbak Tollefsen og lærer Siv Iren Amundsen, ansatte på skoler, helsestasjon og ungdomsklubb, politi, treningssentre og idrettslag skal gjennom en systematisk og felles mobilisering jobbe mot dopingbruk i ungdomsmiljøene i Trysil.

Foreldre viktig

Og ikke minst er foreldre viktig. 4. april kommer Antidoping Norge til Trysil og skal ha gi informasjon til 9. og 10. klasseforeldre. Det er viktig å vite hva vi som foreldre skal reagere på, og det må konkretiseres slik at det blir en bevissthet på doping.

Ren skole

Så langt har noen lærere på Trysil ungdomsskole hatt opplæring, blant annet har det vært kjørt en runde med fysisk aktivitet i gymsalen. Det er Antidoping Norge som tilbyr opplæringspakker, og i juni skal byggende team kurses og etterhvert sertifiseres.

Rent senter

- Informasjon er også sent ut til de tre treningssentrene i Trysil sentrum. Disse har underskrevet på avtaler med Antidoping Norge for å være et rent senter, forteller Beathe.

Rent idrettslag og ren elev

Idrettslag, lag og foreninger blir etterhvert også involvert. Gjennom fylkeskommunen har Trysil videregående også et eget opplegg, nemlig ren elev.

Gevinster

Ved å forebygge dopingbruk er det mange gevinster. De fysiske, psykiske og sosiale konsekvensene reduseres. Det er veldig viktig å forhindre at doping ødelegger livet til unge mennesker og deres familier.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 21.03.2018 12:12:48