Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trysil skal ruve på trekartet

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 12.06.2018 14:13:53
Deltakere på møte om tresatsing i Trysil

​Politikere, næringsliv og folk fra kommuneadministrasjonen er begeistret etter møtet med noen av landets mest anerkjente arkitekter som nå jobber med treprosjekter i Trysil.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Ordfører Erik Sletten og varaordfører Knut Løken er sikre i sin sak: Trysil kommer til å ruve på trekartet!

​Det vil si at Trysil skal bli ledende innen nytenkning, råvarekvalitet, kompetanse og teknologi. Vi skal rett og slett bli best i tre.

Trysil er størst

Trysil er Hedmarks største skogkommune med 1 866 kvadratkilometer produktivt areal. Vi avvirker cirka 200 000 kubikkmeter i året. Av det går bare 10 % til spesialsortiment. Resten er tradisjonelt skurlast og massevirke enda så høg kvalitet og så mange bruksområder denne råvaren sikkert har.

5 millioner

Nå drømmer alle politikerne i Trysil, ikke bare ordfører og varaordfører, om at mye nytt skal skje innen næringa i Trysil - nyvinninger som skal øke sysselsettinga, lønnsomheten og bruksområdene for dette særs gode råmaterialet Trysil kan by på. Derfor har de satt av 5 millioner kroner i et fond som først og fremst skal brukes på gode prosjekter innen skog, tre, bygg og anlegg.

ARKi3

Trysil Byggsystem har fått 200 000 kroner av fondet til prosjektet ARKi3 - se egen sak til høyre. Fem av landets mest anerkjente arkitektfirmaer er med på prosjektet: Jensen & Skodvin, Jarmund/Vigsnæs, Snøhetta, Helen & Hard og Element Arkitekter. Nylig var de i Trysil der de møtte politikere, næringslivsfolk og folk fra kommuneadministrasjonen.

Fenomenalt

- Det er helt fenomenalt dette; at disse svært anerkjente arkitektmiljøene kommer hit, sier en begeistret ordfører. Og varaordføreren følger opp:

- De har sett at Trysil har satt et sterkt fokus på nytenkning innen bruk av tre. Det har gjort inntrykk på dem. Derfor valgte de å komme til oss. Nå er vi i gang.

Taigaparken

De fem arkitektfirmaene skal utvikle hvert sitt byggeprosjekt i tre. Hva det blir, får vi kanskje se i Taigaparken som planlegges på Djupbekkmoen. Uansett hvor: Vi kommer til å få se at disse arkitektene finner på nye bruksområder for trysilskogen.

- Alle disse er oppriktig opptatt av tre som byggemateriale, også fra miljøperspektivet. De som så dem i arbeid etter møtet vi hadde med dem, sier de aldri har sett så mye kreativitet samlet, sier Knut Løken.

Noe konkret

- Dette kommer ikke til å stanse på tegnebrettet. Dette kommer det noe konkret ut av, sier Erik Sletten.

Det kan handle om nye måter å avvirke på, nye områder i avvirke i, nye måter å skjære treet på, nye måter å bruke råstoffet på. Det kan dreie seg om små bygg, erstatning for limtre, lekeapparater, framtidas hytter, andre konstruksjonsløsninger - ja, hva vet vi hva kremen av trearkitekter kommer opp med.

Ungdom

Også Arkitektur- og designhøgskolen er koplet på prosjektet ARKi3.

- Det er viktig, for det forankrer nye måter å tenke på i nye generasjoner, sier Knut.

- Og vi har bedt dem forsøke å tenke integrasjon mot byggfag på Trysil videregående skole, sier Erik.

Nye bedrifter

Dette prosjektet kommer de to - og alle som driver i skogbruket, denne tradisjonelle næringa som nå åpner seg mer og mer for nytenkning - til å følge nøye framover. Kan hende - og forhåpentligvis - vil Trysil få bedrifter som produserer nyvinninger - miljøvennlige og bunnsolide produkter som også utlandet vil betale godt for.

Arkitekter 

Her er noen av arkitektene som er engasjert i ARKi3-prosjektet i Trysil.
- Aldri har vi opplevd så mye kreativitet samlet, lyder rapportene fra noen
som opplevde dem på gruppearbeidet etter det første besøket i Trysil.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

 Mer informasjon

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 12.06.2018 15:13:38