Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trenger du læreplass - ta kontakt

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 16.02.2017 13:00:00
Bjørn Olsen ved lærlinggarantirollup

​Bjørn Olsen på næringsavdelingen håper flest mulig av tryslingene som omfattes av læreplassgarantien tar kontakt på påmeldingsskjemaet vårt.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Vi ønsker oversikt over hvilke fag tryslinger som omfattes av læreplassgarantien, trenger læreplass i.​

Ordfører og næringssjef har sendt elektronisk brev til 37 tryslinger som vi vet er omfattet av læreplassgarantien, og bedt dem melde seg på aktuelle fag via et eget skjema. Brevet er sendt til kandidatenes digitale postkassa, eller Altinn til dem som ikke har digital postkasse. 

25 fag så langt

Læreplassgarantien som Trysils politikere vedtok i fjor, gjelder på visse vilkår alle tryslinger som går på yrkesfag og som faller inn under ungdomsgarantien. Så langt kan kommunen og bedriftene tilby læreplasser i 25 fag.

Fagene

Fagene vi har lærebedrifter i, er: Ambulanse, barne- og ungdomsarbeider, betong, bil lette kjøretøy, billakkerer, bilskade, chassispåbygger, dataelektronikk, elektriker, frisør, helsefagarbeider, IKT-service, industriell matproduksjon, industrimekaniker, institusjonskokk, kokk, møbelsnekker, platearbeider, resepsjonist, rørlegger, skog, sveise, trelast, trevare og bygginnredning og tømrer. Ikke alle næringer faller inn under garantien, for eksempel har landbruk egne opplegg.

Flyttet til Trysil?

Bjørn Olsen på næringsavdelingen sier at de har oversikt over de fleste som faller inn under læreplassgarantien i år. Men det kan være kandidater som har folkeregistrert adresse i Trysil, men som går videregående skoler utenfor kommunen eller fylket, eller kandidater som har meldt adresseendring til Trysil etter at de begynte på videregående skole, som vi ikke kjenner til. Hvis du ikke har fått noe brev, men mener at du faller inn under læreplassgarantien, kan du likevel melde din interesse via påmeldingsskjemaet til høyre.

Garanti med begrensninger

- Læreplassgarantien er en garanti som sikrer deg en læreplass etter fullført utdanning. Vi håper den kan være med på å motivere deg til å fullføre det du har startet på. Garantien gjelder for alle som er folkeregistrert i Trysil, men har noen begrensninger som du må vite om, skriver ordfører og næringssjef i brevet til kandidatene.

Kravene

Kravene for å komme innunder garantien er:

 • Du må være folkeregistrert i Trysil kommune.
 • Garantien gjelder kun for de lærefag vi har eller kan opprette i kommunen. Til det trenger vi bedrifter innenfor faget og da med fagpersonell med oppfølgingsansvar i læretiden. I dag har vi 25 ulike lærefag tilgjengelig i kommunen, men vi arbeider kontinuerlig med å skape flere.
 • Det stilles også noen krav til deg fordi bedriftene ønsker kvalitet. Du må derfor:
  • ha maksimalt 10 dager fravær, inklusivt timefravær, for hvert skoleår.
  • bestå i alle fag og i programfagene oppnådd minst karakteren 3.
  • ha gjennomført minst 2 uker av prosjekt til fordypning i en godkjent lærebedrift i løpet av Vg2.
  • kunne vise motivasjon og interesse for faget ved selv å søke stillingen og deretter møte opp til et intervju for læreplassen.
 • Ungdomsretten legges til grunn for hvor lang tid læreplassgarantien er gyldig.

I grenseland?

- Dette er kravene for å sikre deg en læreplass, men vi skal forsøke å hjelpe så mange som mulig. Det kan for eksempel være en svært god grunn til at du har flere fraværsdager enn 10. Vi anbefaler derfor at også du som er i grenseland, tar kontakt med oss, skriver ordfører og næringssjef. 

Les mer på lenkene til høyre.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 21.02.2017 14:46:29