Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Tepas imponerte kommunestyret

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 21.02.2018 11:22:00
Helge Bonden og Kjetil Svingen

​Styreleder Helge Bonden og daglig leder Kjetil Svingen har ambisjoner om å gjøre fantastiske Tepas enda bedre. Det neste store er å investere 50 millioner i Tepas Industrier.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

​Ei kjempebedrift! Anders Nyhuus sa det. Alle mente det. Tepas imponerte kommunestyret.

​Trysil kommune eier Tepas AS sammen med Engerdal kommune og Hedmark fylkeskommune.

Fantastisk bedrift

Helge Bonden - bedre kjent fra SkiStar - har vært styreleder i Tepas siden 2016, og akkurat det er noe av det artigste han gjør.

- Tepas er ei fantastisk bedrift! Og med planene vi nå har om å investere 50 millioner i Tepas Industrier, gjør vi bedriften klar for de neste 20-30 åra, sa han.

Langsiktige avtaler

De siste åra har Tepas Industrier vunnet mange store, langsiktige avtaler, noen med 7-8 års varighet, fortalte daglig leder i Tepas-konsernet siden 2017 Kjetil Svingen. Kapasiteten er sprengt. De står ved et vegvalg; enten satse og bygge ut, eller trappe ned.

50 millioner

Det handler om å doble bygningsmassen og vel så det - fra 2 000 kvadratmeter til 4 400 kvadratmeter og å modernisere og utvide maskinparken. Hele industriløftet vil koste 50 millioner kroner. Det tar de av egen lomme, og det like etter at de investerte 30 millioner i vaskeriet.

Ringvirkninger

- Noe av hensikten med Tepas er å investere for å skape flere arbeidsplasser og ringvirkninger i lokalsamfunnet. Det høres kanskje drøyt ut å svi av 80 millioner på tre år, men det er litt tilfeldig at det kommer så tett. Tepas Industrier har 18 millioner i ordrereserve. Vi har ikke mulighet til å nå målet på 4-6 uker leveringstid. Så valget måtte tas. Og når en har penger, er det dumt å ikke satse. Gjennomfører vi dette, er grunnlaget lagt for de neste 20 åra, sa Helge Bonden.

Til høsten

Lederduoen håper å være i gang i løpet av sommeren/høsten. Det står på om de får kjøpe areal av kommunen, og at kommunen gir dem dispensasjon til å bygge på det flomutsatte området. Tegningene viser at de har selvsagt har tenkt å bygge på en måte som gjør at de nye industrilokalene står flomsikkert.

Siden 1971

Historien til Tepas startet i lokalene etter Trysil Metallindustri i 1971, da som attføringsbedrift for yrkesvalghemmede og mindre arbeidsføre. 19 bedrifter og organisasjoner kjøpte aksjer. Det første året gikk med til å finne ut hva de skulle produsere, så de første produktene ble levert først i slutten av 1972, fortalte Kjetil Svingen.

Endringer

Mye har endret seg siden, ikke minst etter at offentlige tilskudd og lån fra eierkommunene reddet bedriften fra konkurs i 1986. I 1985 kjøpte de Trysil Vask og Rens. Trysil arbeidssamvirke overtok de i 2003. Flere bedrifter har vært inne i porteføljen, men er ute igjen i dag, for eksempel Byggservice, Byggsenteret og Tryeng boligstiftelse.

Doblet omsetning

Tepas er ei arbeids- og inkluderingsbedrift med cirka 100 ansatte, 55 av dem er ordinært ansatte på helårsbasis.

- Vi måles på økonomi og lønnsomhet, men vi har også et samfunnsansvar for få folk tilbake i jobb eller utdanning og et ansvar for de som ikke har mulighet til å tre inn i ordinære jobber. I 2017 omsatte vi for cirka 84,6 millioner kroner. Det er en dobling fra 2010/2011. Av inntektene kommer cirka 14 millioner fra Nav. Resten er kommersielle inntekter som vi skaffer oss ved å kjempe hardt i markedet for å lykkes. Overskuddet var på 7,2 millioner kroner. Egenkapitalen er på 85 millioner, og en god del av den er likvider, sa Svingen.

Datterbedrifter

Tepas-konsernet har fire heleide datterbedrifter:

Vask og rens

At Trysil Vask og Rens fikk vasken for kommunen var avgjørende for at Tepas kjøpte selskapet i sin tid. Før nyanlegget sto klart i 2016, vasket de 300 tonn i året. Det kommersielle markedet er utvidet både sørover og til Sverige. I fjor vasket de 850 tonn. I høysesong vasker Hedmarks eneste industrivaskeri borti 6 tonn om dagen. Kapasiteten er på hele 1 tonn i timen.

- Der er det 31 ansatte hvorav 10 ordinære. Moderne, effektivt utstyr kan ta volumet vi trenger for å få en grei økonomi, og som gjør at vi kan hente inn nye kunder igjen. Manuelle, tunge oppgaver er automatisert. Kostnadene på energi og kjemikalier har gått ned. Bedriften er påkoplet fjernvarme nå og bruker det på alt som går. Viktigst er likevel at de ansatte har fått større plass, triveligere lokaler og bedre ergonomi. I 2017 økte inntektene med 22 % til 17,5 millioner. Overskuddet ble på 955 000 kroner. Arbeidsplasser ble sikret, og investeringen har gitt oss tre nye helårsstillinger og noen flere på sesong, sa Svingen.

Industrier

Bearbeiding av tynnplater i stål, metall og aluminium er hovedproduktet til de 45 ansatte, hvorav halvparten er ordinære arbeidsplasser, på Tepas Industrier.

- Vi har tidenes høyeste ordrereserve. I fjor omsatte vi for 50 millioner og fikk 6 millioner i overskudd. Det er utrolig mange flinke personer der som driver veldig bra. Forsvaret og sporveiene er to store kunder. Tepas Industrier har viktige underleverandører i Trysil og ellers i Hedmark, sa Svingen. 

Kompetanse

Om Tepas Kompetanse sa han:

Hovedformålet er å sørge for å få folk tilbake i jobb eller utdanning og sikre de som ikke kan få ordinær jobb. Det er mange aktører og stor konkurranse i det markedet. Vi har en avdeling i Trysil og to i Elverum. Vi ha 68 tiltaksplasser i Sør-Østerdal; Trysil, Elverum, Engerdal, Stor-Elvdal og Åmot der folk er på korte og lengre tiltak. Nav kjøper et visst antall plasser, men vi må være aktive for å fylle resten. I 2017 omsatte de for 13,5 millioner. Resultatet ble på 43 000 kroner, noe vi er fornøyd med.

Snow System

Tepas kjøpte Trysil Snow System i 2014. De leverer utstyr for preparing av løyper og bakker, alternativer som er gunstigere både å kjøpe og drifte enn løypemaskin ifølge Svingen. I sortimentet fins blant annet sporfreseutstyr, slodder, hjulsett og trailerdrag. Inntektene i 2017 var på 3 millioner kroner, overskuddet på 72 000 pluss, og det ser veldig bra ut i år.

- Selskapet har en ansatt, og det ser ut som vi har fått en sunn og god økonomi i det selskapet der, sa Svingen.

Signaleffekt

- Det er imponerende at dere kan dekke en investering på 50 millioner av egen lomme, sa Anders Nyhuus (H) og håper Tepas vil bruke mest mulig på lokale leverandører. Og at de velger løsninger og materialer i det nye industribygget slik at det gir en signaleffekt for Trysil.

- På vaskeriet brukte vi lokale i så stor grad som vi kunne, og det er målet nå også. V kjøper lokalt hvis det er mulig og vilkårene er konkurransedyktige, forsikret Svingen.

Kjempeprosjekt

Ordfører Erik Sletten (Sp) takket for en veldig spennende presentasjon.

- Dette er et kjempeprosjekt innen mekanisk industri i Trysil. Det er viktig å ha bredde i næringslivet, og dere driver veldig bra. Jeg håper det blir et industribygg i tre som sørger for lokal verdiskaping, avsluttet han.

Sist oppdatert: 21.02.2018 14:35:22