Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kurs for etablerere fra utlandet

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 27.08.2018 09:30:00
Filmfotograf Jens Petter Larsen filmer Dino Arnone på Glunot

Den siste kvelden kommer Dino fra Glunot i Trysil for å fortelle om sine erfaringer med å starte bedrift i Norge.

Foto: Bjørn Olsen, Trysil kommune

 

Heldigvis har vi innbyggere fra andre land som ønsker å starte egen bedrift i Trysil. Nå tilbyr vi dem et innføringskurs som vil gjøre vegen til målet lettere.

​- Kurset er spesialdesignet for dem som ønsker et innblikk i norske skatter og avgifter, lover og regler og annet de trenger for å starte egen bedrift. Dette kurset gir også verdifull ballast for å delta på det ordinære etablererkurset i oktober, sier Bjørn Olsen på næringsavdelinga i Trysil kommune.

Tre kvelder

Kurset holdes i kommunestyresalen i Trysil rådhus tirsdagene 18. og 25. september samt onsdag 26. september kl. 17.30-21.

- Den siste kvelden kommer Dino fra Glunot i Trysil for å fortelle om sine erfaringer med å starte bedrift i Norge. Han har vært gjennom det meste på vegen fra idé til etablering, sier Bjørn Olsen og inviterer også aktuelle innbyggere i nabokommunene Engerdal, Åmot og Elverum til å komme til Trysil og bli med på kurset.

Norske regler

- Det er første gang vi gjennomfører et slikt kurs i Trysil, sier næringssjef Gro Svarstad. - Vi har mange uutnyttete ressurser blant innbyggere med innvandrerbakgrunn, og vi ønsker å senke terskelen for at flere skal kunne realisere drømmen om å starte for seg sjøl. I tillegg til å lære om norske forhold blir de også kjent med norske begreper på de viktigste områdene for en etablerer. Vi gir dem også informasjon om andre kurs og seminarer de kan delta på senere.

Kursinnhold

Kurset gir deltakerne innsikt i:

  • Hva kreves av en bedriftsetablerer?
  • Språk og bedriftskultur
  • Bruk av Altinn og Brønnøysundregisteret
  • Skatt og merverdiavgift
  • Kontrollorganer i din bransje
  • Hvem hjelper deg videre?

Krav til språkkunnskap

De som ønsker å ta dette kurset, må beherske norsk forholdsvis godt. Hele kurset blir gjennomført på norsk, men ekstra forklaringer vil bli gitt på engelsk ved behov. Innvandrere som nettopp har etablert egen bedrift. 

Påmelding

Dette forberedende kurset er gratis, men deltakerne må selv bekoste reise til og fra. Påmelding gjøres innen 18. september kl. 12 på lenken til høyre eller til servicetorget i rådhuset; gå innom der, ring 62 45 77 00 eller send en e-post til servicetorg@trysil.kommune.no. Oppgi navn og telefonnummer vi kan nå deg på. 
Spørsmål om kurset rettes til Bernt Ø. Hjelmervik i AB Utvikling på tlf. 971 95 441 eller e-post bernt@abutvikling.no.
 

Vegen videre

Det forberedende kurset gir ikke nok grunnlag for å etablere seg, men det setter fokus på  temaer som kan være ekstra vanskelige for innvandrere. Hvis deltakerne etter det forberedende kurset fortsatt er motiverte for å starte egen bedrift, anbefaler vi at de fortsetter på det ordinære etablererkurset som begynner 16. oktober. Det koster 1 100 kroner per bedrift - se lenke til høyre.
Sist oppdatert: 27.09.2018 00:55:39