Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Stor fiberutbygging i Innbygda

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 25.01.2018 15:10:00
Marianne Fjelltveit, Gro Svarstad, Jørgen Bjune og Ronja Lørendal

​- Vi kan stolt si at fiberen er i Trysil, sier Marianne Fjelltveit, Gro Svarstad, Jørgen Bjune og Ronja Lørendal.

​Telenor satser tungt i Trysil og bygger nå ut fibernettet for privatkunder i Trysil sentrum. Planen er at dette skal være klart allerede før jul.

​- Trysil kommune har skjønt viktigheten av bredbåndsutbygging utenfor sentrum, og i forhold til mange andre kommuner er Trysil veldig mange stavtak foran, sier Jørgen Bjune i Telenor.

Nå er det Innbygdas tur

Telenor bygger nå ut for fiberbredbånd i Innbygda, Trysil sentrum, til private. Telenor har et åpent nett, noe som betyr at andre aktører kan benytte seg av denne utbygginga på sikt. I hele kommunen bygger nå Telenor bredbånd til 36 % av alle husstander og investerer rundt 10-12 millioner i ulike deler av Trysil.

Hele Trysil

- Intensjonen vår er at hele Trysil på sikt skal ha tilgang til bredbånd. Vi har avsatt 11 millioner til dette, og ser helt klart nytten og verdien av utbygginga. Dette har stor betydning for både næringsutvikling og bosetting i en digital hverdag. At det nå bygges ut for fiber i Trysil sentrum, er svært gledelig, sier næringssjef Gro Svarstad.

Mange nye kunder

Så langt på nyåret, har Telenor opplevd en stor interesse for fiber i sentrum. - Vi har helt klart oppnådd våre salgsmål, sier en svært fornøyd Ronja Lørendal i Telenor.

Trenching istedenfor graving

Telenor skal benytte seg av trenching i Trysil sentrum noe som er raskere og mer miljøvennlig enn tradisjonell graving. Metoden går ut på at en spesialbygget maskin kutter en liten grøft, som den fiberoptiske kabelen så plasseres i.

Miljøvennlig utbygging

CO2-utslipp, massetransport og beslaglagt areal reduseres vesentlig med trenching. Man regner med at man på en dag kan få lagt 100 meter kabel, mot 30 meter ved tradisjonell graving.

Tre utbyggingsmodeller

Næringssjefen forteller at i Trysil, så har man en sentrumsutbygging som er kommersiell. Denne er i Innbygda og i Jordet. Videre så har man en dugnadsutbygging med kommunen, kunder og støtte med NKOM-midler og fylkeskommunale midler. Til slutt er det også et område der kommunen selv skal stå for hele utbygginga sammen med innbyggerne.

Sist oppdatert: 01.02.2018 08:47:38