Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Digitalt kart over fjernvarmenettet

En mann sitter på huk ved en stor flishaug

​Daglig leder Erik Lund er godt fornøyd med endelig å få digitale kart over fjernvarmenettet.

Copyright: Eidsiva Energi

​Trysil Fjernvarme er Norges eldste biofyrte fjernvarmeanlegg, og i sommer digitaliserer de hele fjernvarmenettet.

- ​Rørtraseen blir målt opp og merket, og GPS-koordinater blir lagt inn i digitalt kart. Alle rørstrekk, inkludert kundenes innstikk, blir målt opp, forteller Erik Lund, prosjektutvikler i Eidsiva Bioenergi og daglig leder i Trysil Fjernvarme AS.

Nytt digitalt kartverk

- De kartene vi har fra før er i papirversjon, og de eldste er fra 80-tallet. Nå får vi eksakte mål på rørtraseen, og det blir enklere for graveentreprenører og andre å finne igjen traseen ved arbeid eller feilsituasjoner. Dette er en god investering, ikke minst med tanke på beredskap, sier Erik Lund.

Sommerjobb

Det er Bjørn Olav Karlsen, som utfører oppmålingen av fjernvarmenettet i Trysil. Han er sommervikar og studerer fornybar energi ved Universitetet i Agder Grimstad. - Vi synes at det er veldig fint at en lokal student innen vårt fagområde kan utføre oppmålingen, sier Erik Lund.

To menn i arbeidsklær og hjelm står ved siden av hverandre
Driftsoperatør Espen Kristiansen og sommervikar
Bjørn Olav Karlsen. Copyright: Eidsiva Energi

Miljøvennlig

Allerede i 1980 begynte selskapet å utnytte flis fra skogbruket til produksjon av miljøvennlig fjernvarme til oppvarming av offentlige bygg. Varmesentralen er plassert på sagbruksområdet til Moelven Trysil, og Trysil Fjernvarme kjøper råstoff (sekundærprodukter fra sagbruket) og selger tilbake varme til Moelven til tørking og oppvarming.

150 kunder

Trysil Fjernvarme AS leverer fjernvarme til cirka 150 kunder i Innbygda (blant annet rådhuset, Trysilfjellet og industriområdet på Mosanden). I tillegg leverer selskapet all varme som Moelven Trysil trenger til sin sagbruksvirksomhet. Eidsiva Bioenergi innehar konsesjonen, og leier ut ansatte og kompetanse til selskapet.

Fakta

  • Produksjonsstart: 1980
  • Biobrensel: flis fra skogbruket (over 99 % biobrenselandel)
  • Produserer: fjernvarme og prosessvarme
  • Energiproduksjon: 42 GWh
  • Antall kunder: 150
  • Eiere: Trysil Fjernvarme AS eies av Eidsiva Bioenergi AS (65 %) og Trysil kommuneskoger KF (35 %)

 

Sist oppdatert: 07.07.2015 13:24:25