Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Beste resultat noensinne

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 27.09.2018 13:07:33
Erik Lund

​Trysil Fjernvarme økte resultatet før skatt med fire millioner kroner fra 2016 til 2017. Og de er best i klassen på biofyring, fortalte daglig leder Erik Lund da han møtte formannskapet.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​All time high! De ordene brukte Erik Lund da han fortalte formannskapet om 2017-resultatet i Trysil Fjernvarme AS.

​Resultatet før skatt ble på nesten 4,5 millioner kroner - 4 millioner bedre enn i 2016. Selskapet omsatte for 23 millioner kroner og har nå en egenkapital på 35,5 millioner kroner - eller solide 51 %. Og de er best i klassen på fyring - de klarer å holde biokjelene i gang nesten støtt. Bioandelen på fyringa der er 99,8 %!

2018-målet

- I år har vi budsjettert med en omsetning på 25 millioner kroner og et like godt resultat som i fjor. Det er kanskje litt optimistisk, for det er vanskelig å spå vedlikeholdskostnadene når vi har så vidt mange gamle rør. Det kan bli 1,5 millioner, men også 2,5 millioner. Men omsetningsmålet når vi. Vi har allerede solgt for 24,7 millioner kroner, sa daglig leder Erik Lund.

Store investeringer

Trysil Fjernvarme betjener i dag cirka 150 kunder i sentrum, Trysilfjellet og i Mosanden næringspark via 15 kilometer røranlegg. De siste ti årene har selskapet investert for 85 millioner kroner - 15 millioner kroner bare det siste halvannet året.

- Vi har gjort en viktig utbygging på fjellinja, oppgradert alle fyrkjeler, laget et nytt konsept med fjernvarme på vaskeriet på Mosanden, bygde nytt kontor med møterom og alle fasiliteter og garderobeanlegg. Og ikke minst: Flomvoll, sa Erik Lund.

Mer i vente

Fjernvarmen har flere investeringer i vente.

- Vi har gamle rør fra 1980. De som ligger fritt, er bra. Men noen er fastspent i store betongblokker. Der vil det bli problemer. Vi skal bytte ut rørene fra sentrum til kommuneskogen, men ikke akkurat nå. Derfor skifter vi kummer med ventiler og kraner nå. Vi har tatt tre viktige - to på vestsida av brua og en ved Byggmix. Og vi fortsetter, det er et svakt punkt mellom rundkjøringa og kirka, det og litt til mener vi å ta neste år, sa han.

Nye priser

Fjernvarmen legger om prissystemet sitt fra det noe gammeldagse med fast pris hele året til å bli mer som et strømabonnement.

- Altså vil prisen gå opp og ned, men vi skal aldri ligge over strømprisen. Det er et tap for oss isolert sett, men det skal være lønnsomt å fyre med fjernvarme. Vi har like priser til alle kundene våre unntatt Moelven Trysil som leverer råstoff til og kjøper varme av oss samt at vi drifter fyrkjelen for og Trysil Vask og Rens der vi kjørte et eget prosjekt som Enova har støttet, sa han.

Utbytte?

Varaordfører Knut Løken, H spurte om hvor grensa for oppsamling av egenkapital går, og om utbytte til eier er diskutert.

Erik Lund svarte at det har vært diskutert de siste par årene, men at styret mente det var viktig å få inn penger til flomvoll og infrastruktur i 2017 og 2018.

- Det går an å se for seg at vi får penger til overs etterhvert hvis alt går bra. Men foreløpig har vi brukt opp alt vi har, og det er eierne våre - Eidsiva og Trysil kommuneskoger - som bestemmer hvordan pengene skal brukes, sa han.

Ordfører Erik Sletten, Sp sa at det er vanskelig å tenke eierskap uten å tenke utbyttepolitikk, så framover vil det være helt naturlig å tenke utbytte.

 

Sist oppdatert: 27.09.2018 13:57:47