Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Bedriftsbesøk på Brånåli Gård

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 14.10.2020 14:45:00
Stine Akre, Erik Sletten, Anja Sandvik Marthinsen og Mats Albrechtsen

​Varaordfører Stine Akre, ordfører Erik Sletten og brukerne Anja Sandvik Marthinsen og Mats Albrechtsen på Brånåli Gård på Slettås.

Foto: Gro Svarstad, Trysil kommune

​Ordfører, varaordfører, næringssjef og landbrukssjef har besøkt den flotte ammekugarden Brånåli på Slettås.

​Varaordfører Stine Akre oppsummerer den trivelige utflukten slik:

Tirsdag 13. oktober var ordfører Erik Sletten, næringssjef Gro Svarstad, landbrukssjef Marianne Olsen og jeg på bedriftsbesøk på Brånåli Gård.

Flott og fritt

På garden, som ligger flott og fritt til i Nord-Tøråslia på Slettås med utsikt over Grønsjøen, bor Anja Sandvik Marthinsen og Mats Albrechtsen med sine to barn, høner, katt, hunder, hest og ikke minst 56 krøtter med smått og stort.

Ammekyr

På Brånåli driver de med ammeku og kjøttproduksjon i nytt, flott løsdriftsfjøs. Det sto ferdig i januar i år og huser nå ammekyr, kviger og et stadig større antall kalver. Den yngste kalven ble født bare noen timer før vi ankom, så den fikk så klart navnet Erik.

Landbruksfondet

Til nyfjøset har brukerne blant annet fått støtte fra Innovasjon Norge og Trysil kommunes landsbruksfond. Anja og Mats understreket at det er viktig med gode lokale og kommunale støtteordninger for å klare en så stor investering. Og vi synes det er kjekt å se at landbruksfondet er viktig for at også nye, unge brukere skal føle trygghet og ha framtidstro. Uten dem videreutvikles ikke landbruket i Trysil.

Rovdyrgjerde

På grunn av at det er rovdyr i området, sørger brukerne på Brånåli for at de fleste kalvene blir født på høsten. Da er de større og mer robuste når de skal ut på beite vår og sommer. På dagtid går flokken på utmarksbeite, men om kvelden trekker de hjem innenfor rovdyrgjerdet som Anja og Mats har satt opp ved garden. Heldigvis har gjerdet virket så langt. Det viser at det er viktig med tilrettelegging og støtte til rovdyrforebyggende tiltak.

Erik Sletten og Anja Sandvik Marthinsen i fjøset Erik Sletten og Anja Sandvik Marthinsen i nyfjøset.
Foto: Gro Svarstad

Erik Sletten klapper kalv Ordfører Erik Sletten klappet på en kjælen kalv.
Foto: Stine Akre

Ammeku med den nyfødte kalven Erik
Den ferskeste kalven på Brånåli fikk navnet Erik.
Foto: Stine Akre

Mats Albrechtsen og Anja Sandvik Marthinsen på Brånåli
Mats Albrechtsen og Anja Sandvik Marthinsen satser friskt.
Foto: Stine Akre

 

Sist oppdatert: 14.10.2020 14:48:38