Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Røyeoppdrett og ville bær - nye næringer i Trysil?

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 08.06.2017 14:25:59
Collage av røye og bringebær

​Arctic Red og Wild Berries er navnet på to prosjekter som Hedmark Kunnskapspark har invitert Trysil kommune til å skaffe deltakere til. Målet er å gjøre røyeoppdrett og ville bær til lønnsomme næringer.

Vi søker etter tryslinger som kan være interesserte i røyeoppdrett eller ville bær som næring.

​Trysils ordfører, rådmann og næringssjef har møtt kommunikasjonssjefen i Hedmark Kunnskapspark for å se om et samarbeid kan være fruktbart for næringsutviklinga i Trysil. Og det kan det nok - på flere områder.

Design og industri

- Kunnskapsparken har et interessant knippe med kompetansepersoner som kan være viktige for en del av våre prosjekter – bioøkonomi, design, produktutvikling og industri. Vi ønsker også å teste dem på trebaserte prosjekter. Samarbeidet vil ikke koste oss noe, i alle fall ikke til å begynne med, sa næringssjefen da hun orienterte formannskapet om samarbeidet.

Røye og ville bær

Det første konkrete som har kommet ut av samarbeidet, er at kommunen er invitert til å skaffe deltakere til to av kunnskapsparkens prosjekter; Arctic Red som handler om innlandsoppdrett av røye, og Wild Berries som handler om å gjøre ville bær til næring. Første mulighet til å høre mer om røyeoppdrett er rett rundt hjørnet. Wild Berries får vi mer informasjon om senere.

Røyeseminar

Mandag 19. juni kl. 18-20.30 inviterer Hedmark Kunnskapspark til miniseminaret Røya – det nye og lønnsomme husdyret! i kommunestyresalen på Rena. Påmeldingsfristen er 16. juni.

- Landbasert fiskeoppdrett er en attraktiv inntektskilde. Oppdrett av spesielt røye er svært godt egnet for gårdsbruk og andre eiendommer nær elv eller innsjø i Østerdalen. På seminaret vil du lære hvordan du kommer i gang og senere lykkes med røyeoppdrett, heter det i invitasjonen som du finner til høyre. 

Eget oppdrettsanlegg

Hedmark Kunnskapspark har siden 2014 drevet avlsprosjektet Arctic Red på oppdrettsanlegget kunnskapsparken driver på Løpet på Rena. Der er den første generasjonen stamfisk etablert med røyepopulasjoner fra blant annet Rendalen, Tynset og Alvdal.

- Dette skal legge grunnlaget for et nytt oppdrettseventyr i Norge, denne gangen i Innlandet, sier Frank Larsen, administrerende direktør i Hedmark Kunnskapspark.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 09.06.2017 10:39:59