Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Runar Pettersens innlegg på skogdagen 2016

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 01.09.2016 08:46:57
Runar Pettersen

​Daglig leder på Moelven Trysil, Runar Pettersen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Moelven-konsernet  har 3 500 ansatte i Norge, Sverige og Danmark. 48 av dem jobber på Moelven Trysil.

​Moelven Trysil er ei viktig bedrift for skognæringa i Trysil, slo daglig leder Runar Pettersen fast da han presenterte bedriften for Trysil kommunestyre på skogdagen 30. august 2016.

Sag og høvleri

Han fortalte at Moelven Trysil er både sagbruk og høvleri. De skjærer cirka 136 000 kubikkmeter tømmer i året og videreforedler det meste lokalt. 90 % leveres av Glommen Skog og Trysil kommuneskoger. Moelven Trysil er opptatt av at det er kort transport på tømmeret inn siden det er lang veg ut.

Produksjon

De produserer bjelkelag, lekter og rekker, utvendig kledning både grunnet og ugrunnet, impregnerte terrassebord og andre impregnerte produkter.

- Konsernledelsen har tro på oss i Trysil og investerer 12-15 millioner kroner i to nye tørkebygg for å øke kapasiteten, sa Pettersen.

Kvalitet

- Vi er helt avhengige av å få tømmeret inn i riktig volum til riktig tid. Tømmerkvaliteten er en utfordring. Skurutbyttet er viktigst. Vi får ut 54 % til planker og bord. En prosent i minus betyr cirka 1 million i tapte inntekter, sa Runar Pettersen. Det er trær som vokser på flatmark som gir den beste kvaliteten.

Biprodukter

Runar Pettersen er glad for at Trysil fjernvarme holder til på samme tomta som Moelven Trysil.

- De tar imot all barken og halvparten av flisa fra oss. Resten går til Våler. Celluloseflisa går på bil til papirfabrikken i Karlstad, mens alt avkappet fyres opp lokalt i Trysil, sa han.

Historien

Sagbruket ble satt i drift i 1918. I 1921 startet høvleriet. Den gang het det Trysil kommunale sag og høvleri. Senere ble det Trysil-Tre og Trysil Skog. Saga er fortsatt navnet på folkemunne. Den var kommunal til 2005. Da kom Skoginvest (Glommen, Trysil kommuneskoger og Trysilvassdragets skogeierlag) inn på eiersiden. 1. november 2007 overtok Moelven Industrier ASA bedriften og navnet ble Moelven Trysil As.

50-60 millioner

Moelvens omstillinger har gitt resultater.

- Vi i Trysil har bidratt med 50-60 millioner kroner til konsernet de siste årene, sa Runar Pettersen.

- Det trygger oss at dere er vellykket, og omvendt, sa skogsjef i Trysil kommuneskoger KF, Ivar Haraldseid.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 14.08.2017 12:18:07