Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Meld fra om sjuke eller døde fugler

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 11.05.2017 14:15:00
Ender

 

Et stort utbrudd av fugleinfluensa i Sentral-Europa gjør at det er høy risiko for at disse fuglene kan bære med seg smitte til Norge.

​Mattilsynet har intensivert overvåkningen av villfugl for tidlig å kunne oppdage eventuell smitte av fugleinfluensa i Norge. Nå trenger de hjelp for å få tatt fugleinfluensaprøver.

Utsatte områder

Nord-Trøndelag, Rogaland, Østlandet og Oslofjord-området er mest sannsynlig landingsplass for trekkfuglene. Andefugler (ender, gjess og svaner), måkefugler, vadere, rovfugler og åtselsfugler (for eksempel kråker) er mest utsatt for smitte.

Trenger hjelp

Mattilsynet oppfordrer folk som ferdes langs sjø og vann og våtmarksområder om å informere dem ved funn av sjuke eller døde fugler.

Slik melder du fra

Fugler som er døde av ytre skader, er avmagra eller råtne er i utgangspunktet ikke aktuelle å undersøke for fugleinfluensa. Hvis du finner døde fugler uten synlige skader, ta kontakt med Mattilsynet på tlf 22 40 00 00. Prøver av fuglen vil da bli tatt slik at eventuell smitte med fugleinfluensa kan oppdages.

Vær oppmerksom på:

  • Flere (4-5) sjuke/døde andefugler i et begrenset område i nærheten av vann, sjø eller våtmark
  • Mange andre døde fugler i ett og samme område
  • Død rovfugl på typiske oppholdssteder for andefugler
  • I Rogaland skal folk melde fra om alle døde fugler (trenger ikke være 4-5) uten synlige ytre skader av artene andefugler (ender, gjess og svaner), vadere, åtselsfugler (kråker og ravn) og rovfugler.

Hold fjærfe innendørs

Blant annet er det fastsatt en portforbudforskrift som sier at tamme fugler skal holdes innendørs eller ute under tett tak. Det er viktig at dette beskyttende tiltaket følges.

Store konsekvenser for tamme fugler

Typen av fugleinfluensa som herjer i Sentral-Europa er ikke farlig for mennesker. Fugleinfluensaen er dødelig for både ville og tamme fugler. I tillegg til overvåkningen har Mattilsynet iverksatt en rekke tiltak for å hindre at fugleinfluensaen kommer til Norge.

 

Sist oppdatert: 01.06.2017 00:54:14